Patatesli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri
10 Temmuz 2024

Patatesli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Yumurta

Patatesli yumurta, bilindik tatlarla ve basit yöntemlerle yapılan, oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Türk mutfağında onlarca çeşidi olan patates yemekleri zaten herkes tarafından bilinir ve sık sık pişirilir. Aynı şekilde sahanda yumurta da gerek vakitten gerekse masraftan tasarruf etmek için hemen hemen her evde sürekli tercih edilen bir tariftir. İşte bu son derece basit iki tarifin; patates haşlamanın ve sahanda yumurtanın birleştirilmesiyle elde edilen patatesli yumurta, özellikle genelde bol çeşitte yemeğe vakit ayıramayan bekar evleri ve öğrenci evleri için çok isabetli bir seçim olacaktır. Malzemelerin birleştirilmiş olması sebebiyle diğer tariflerden daha doyurucu ve daha besleyicidir. Yani sade yumurta kırmaktan, sade patates yemeği yapmaktan ya da herhangi bir besin değeri olmayan makarna gibi hamur işi yemekleri yemekten çok daha mantıklı bir hareket olacaktır.

Patatesli yumurtanın hazırlanmasında da hiçbir zorluk yoktur. En azından bir kez tavada yumurta hazırlamış olan herkes, patatesli yumurta tarifinin de kolayca üstesinden gelecektir. Fakat her ne kadar basit bir tarif olsa da ilk defa deneyeceklere yardımcı olmak adına gerekli malzemeler listesi ve adım adım patatesli yumurta tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.

Patatesli Yumurta İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam pul biber
  • 2 adet patates
  • Kekik, kimyon gibi eklenmek istenen diğer baharatlar
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları üç kişiden fazlası için az olabilir. Eğer daha fazla kişiye patatesli yumurta hazırlanıyorsa malzeme miktarlarının biraz daha artırılması yararlı olacaktır.

Patatesli Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra patatesli yumurta tarifine başlanabilir. Tavada kızartılan birçok yemek tarifinde olduğu gibi patatesli yumurtada da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılıp kızartılacak ve sonunda istenen lezzet elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patatesli yumurta tarifi için uygun hale getirilmesi gereklidir. 2 adet patatesin kabukları soyulur. Patatesler güzelce yıkanır ve ardından kabukları soyulur. Kabukları soyulan bu patatesler tavada kızartmak üzere küp küp doğranır. Diğer malzemelerin de tarif sırasında el altında tutulması yeterlidir.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra patatesli yumurta tarifinin ilk adımı uygulanır. Bunun için; tüm malzemelerin sığabileceği bir tavaya 1 çay bardağı sıvı yağ dökülür. Ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez, küp küp doğranmış patatesler tavaya atılır ve pişene kadar beklenir. Bu esnada ara sıra karıştırmak, patateslerin daha iyi pişmesini sağlar.
  • Patatesler yeterince yumuşayıp piştikten sonra 2 adet yumurtanın da bu tavaya kırılmasıyla patatesli yumurta tarifine devam edilir. Yumurta da tıpkı patates gibi pişinceye kadar, yani sade tavada yumurta görünümü alana kadar karıştırma işlemi ile devam edilir.
  • Yumurtalar zamanla iyice pişecek ve patatesle birleşik bir hal alacaktır. Bu esnada tuz, pul biber ve diğer eklenmek istenen baharatlar sırası fark etmeksizin patatesli yumurtaya eklenir ve bir süre daha karıştırılır. Baharatların hepsi birden eklenerek de patatesli yumurta tarifine devam edilebilir fakat tatlarının daha iyi sinmesi açısından sırasıyla eklenmeleri ve her eklemeden sonra bir süre karıştırma işlemi yapılması tavsiye edilir.
  • Baharatların da patatesli yumurtaya sinmesi için bir süre beklendikten sonra; patatesli yumurta ocaktan alınır ve direkt olarak servis edilir.
  • Patatesli yumurta tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sedef Dakın

16 Nisan 2024 Salı

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetli yemeklerinden olan patatesli yumurtayı oldukça fazla severek tüketen biriyim. Acaba patatesli yumurtanın içine rendelenmiş sarımsak eklesem tadı güzel olur mu? Ayrıca sarımsağı iyice pişirsem ağız kokusu olmaz mı? Deneyen biri bilgi verirse sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sedef Dakın,

Patatesli yumurtanın içine rendelenmiş sarımsak eklemek kesinlikle farklı ve lezzetli bir dokunuş olabilir. Sarımsağı iyice pişirdiğinizde, ağız kokusunu azaltabilirsiniz. Ancak yine de sarımsağın belirgin aromatik etkisi tamamen yok olmayabilir. Denemekten zarar gelmez, belki de yeni favori kahvaltınız olur! Afiyet olsun.

2. Cevap
cevap

Yümni

Merhaba sarımsak koyabilirsiniz o da ayrı lezzet verecektir. Ancak sarımsağı ne kadar pişirseniz de maalesef ağız kokusu geçmeyecektir. Ancak bunun için sarımsaklı bir yemek yedikten sonra ağzınızda kuru karanfil bekleyebilirsiniz. Böylelikle hem sarımsağın kötü ağız kokusu yapmasını engellemiş olursunuz hem de nefesiniz karanfil kokar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Patates Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mücveri Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mücveri Tarifi ve Malzemeleri

Patates Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Patates Kroket Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Patates Kroket Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?