Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı, son zamanlarda keşfedilmiş çok pratik ve aynı zamanda oldukça lezzetli bir mantıdır. Soğuk veya sıcak yenilebilen bu tarifin malzemeleri de uygundur. Canı mantı isteyenler hızlı bir şekilde yapıp yiyebilirler. Bu mantının tamamı sebze içerikli olduğundan dolayı kalorisi de pek fazla değildir. Mantıda yoğurt da kullanıldığı için oldukça sağlıklı bir öğün geçirilmesini sağlamaktadır. Bu pratik mantıyı çalışan hanımlar veya beyler kısa zamanda yapıp tüketebilirler. Her gün yemek yapmaktan veya ne yapacağını bilemeyen ev hanımlarına da kolay bir seçenek olacaktır. İçeriğinde kullanılan malzemelerden dolayı gerçek bir mantıyı pek de aratmaz nitelikte bir tariftir. Gece atıştırmasını sevenler için hemen yapılabilecek bir atıştırmalıktır. Yumuşak bir dokusu olmasından dolayı yeni yemek yemeye başlamış olan bebekler de kolayca tüketebilirler. Sosunda yoğurt olduğu için buzdolabı dışında saklanması önerilmez. Buzdolabının alt kısmında saklama süresi bir gündür.

Patates Mantısı için Malzemeler
  • 2 kg patates
  • 1 büyük kâse yoğurt
  • 1 tutam maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı tatlı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Patates Mantısı Nasıl Yapılır?

Patates mantısının hazırlığına patatesleri iyice yıkamakla başlayalım. Bu aşamada patatesleri iyi bir şekilde yıkamanın püf noktası, derin bir kabın içerisine su doldurup patatesleri o suyun içerisinde 10 dakika bekletmek olacaktır. Bu sayede patateslerin üzerlerinde bulunan toprak iyice yumuşamış olacak ve daha kolay temizlenecek. Yıkanmış olan patatesleri bol su ile haşlayalım ve haşlanmış olan patateslerin kabuklarını soyalım. Derin bir kabın içerisine almış olduğumuz patatesleri iyice ezelim. Ezme işlemi tamamlanmış olan patateslerin içerisine tuzu, karabiberi ve bir yemek kaşığı sıvı yağı ilave edelim. Malzemeyi ekledikten sonra bir süre daha karıştırır vaziyette ezelim. Patates karışımının içerisine son olarak, yıkanmış ve ince kıyılmış olan maydanozları da ekleyip son kez karıştıralım. Patatesler şekil verilmeleri için hazırdır.

Küçük boy limon büyüklüğünde bir patates karışımını elimize alalım ve avuç içinde yuvarlayalım. Yuvarlamış olduğumuz patates püresinin üst kısmına bastıralım ve o bölgede ufak bir çukur oluşturalım. Bu çukur sayesinde yoğurt ve üzerinde kullanacak olduğumuz sos daha iyi duracaktır. Patateslere şekil verirken elimize harcın yapışmaması için püf noktası, bir kâse içerisine su alıp elimizi sık sık ıslatmak olacaktır. Bu işlemi harcın tamamı bitene dek tekrarlayalım. Görsel açıdan şık bir sunum elde etmek için hazırlamış olduğumuz patates toplarını cam bir servis kabının içerisine sıralayalım.

Üzeri İçin Hazırlık

Üzeri için hazırlık aşamasına derin bir çırpma kabı almakla başlayalım. Kabın içerisine yoğurdu alalım ve iyice ezmiş olduğumuz sarımsakları ve çok az da tuzu ilave edelim. Yoğurdu iyice çırptıktan sonra bir kaşık yardımı ile her bir patates topunun üzerine bir yemek kaşığını geçecek şekilde yoğurt koyalım. Sunumdan önceki son adım için tereyağını eriteceğimiz tavayı ocağa koyalım. Tavanın içerisine bir tatlı kaşığı sıvı yağ ve iki yemek kaşığı tereyağını koyalım ve eritelim. Tavada bulunan tereyağının rengi hafif kırmızı olana dek kızdıralım ve içerisine ilk olarak salçayı sonrasında ise tatlı biberi koyup sosu tamamlayalım. Hazırlamış olduğumuz sosu yine yoğurt sosunda olduğu gibi patates toplarının üstlerine dökelim. Patates Mantısı servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

1 Patates Kaç Kalori?dir?

1 Patates Kaç Kalori?dir?

Güncel

Patates Cipsi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Cipsi Tarifi ve Malzemeleri