Patatesli rulo börek hem faydalı hem de lezzetli bir börek çeşididir. Aynı zamanda patatesli rulo börek tarifini peynirli veya kıymalı olarak da hazırlamak mümkündür. Ancak böreğe lezzet veren malzemelerin başında gelen patates, sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bir porsiyon patatesli rulo börek (3-4 tane) yaklaşık olarak 540 kaloriye denk gelmektedir. Eğer kilo kontrolü yapıyorsanız, haftada bir kere tüketmeniz zarar vermeyecektir. Ancak her zaman söylediğimiz gibi fazla kalorili besinleri tükettiğimizde gün içerisinde de fazla hareket etmemiz gerekir. Patatesli Rulo Börek Malzemeleri
İç Harcı için
Üzeri için
Patatesli Rulo Börek Nasıl Yapılır? Patatesli rulo börek için ilk olarak iç harç hazırlanır. Patateslerin dış kısımları yıkandıktan sonra derin bir tencerenin içerisine ilave edilir ve üzerine tuz ile su eklenir. Tencere ocağın üzerine alınır ve orta ateşte patatesler haşlanıp yumuşayana kadar pişirilir. Yumuşayan patatesler sıcak suyun içerisinden bir kevgir veya çatal vasıtasıyla çıkartılır ve kabukları sıcakken soyulur. Eğer patatesler el yakacak şekilde sıcaksa biraz soğuk suyun altına tutup ilk sıcaklığı çıkarılabilir. Soyulan patatesler yassı ve küçük parçalar halinde doğranır. Ardından tabanı tutmayan bir tavanın içerisine 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ilave edilir ve yağ ısınınca ince kıyım yapılmış kuru soğanlar yağın içerisinde kavrulur. Rengi değişen soğanların üzerine ince doğranmış patatesler eklenir ve birkaç dakika daha kavrulup işlem tamamlanır. Kavrulan malzemelerin içerisine baharatlar eklenip tuz serpiştirilir ve kaşıkla iyice karıştırılır. Böreğin iç harcı tam anlamıyla hazır hale gelmiştir ve şimdi sırada sosunu hazırlamak var. Sosu için orta büyüklükte bir karıştırma kabı alınır ve içerisine süt, sıvı yağ, yoğurt ve yumurta ilavesi yapılıp çırpılır. Bu aşamada çırpma teli veya mikser kullanılabilir. Yufkalardan bir tanesi tezgâhın üzerine alınır ve hazırlanmış olan sostan yufkanın her tarafına sürülür. İkinci yufka da soslu yufkanın üzerine serilir ve aynı şekilde bu yufkaya da sos sürülür. Sosu ile buluşmuş olan yufka öncelikle ortadan ikiye bir bıçak ile kesilir. Ardından yanlamasına olacak şekilde tekrar ortadan ikiye kesilir ve böylelikle dört kesik parça elde edilir. Her parça eşit üçgenler olacak şekilde tekrardan ortadan ikiye kesilip 8 eşit parça elde edilir. Parçalardan bir tanesinin geniş olan yerine patatesli karışımdan ilave edilir ve yan kısımlarından içe doğru alınıp rulo şeklinde sarılır. Diğer parçalarda bu şekilde sarılır ve yağlanmış bir fırın tepsisinin içerisine dizilir. Kalan diğer 4 adet yufkaya da aynı işlemler uygulanır ve fırın tepsisine çok sıkışmayacak şekilde dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Fırının ayarı 180 dereceye getirilir ve böreklerin üzerine haşhaş ile susam serpiştirilip fırının içerisine gönderilir. Üzerleri ve alt kısımları istenilen kıvamda pişen patatesli rulo börekler fırından alınır ve üzerine nemli bir bez yerleştirilip 5 dakika kadar bekletilir. Dinlenmiş olan patatesli rulo börek servis tabağına alınır ve arzuya göre sunum yapılır. Afiyet olsun. |
Cihanmert
24 Temmuz 2024 ÇarşambaPatatesli rulo börek yaparken patateslerin haşlanma süresi ne kadar olmalı ki tam kıvamında olsun? Ayrıca, böreğin iç harcına kimyon eklemek gerçekten fark yaratır mı?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaCihanmert,
Patateslerin haşlanma süresi genellikle patateslerin boyutuna ve cinsine bağlı olarak değişebilir, ancak ortalama olarak 20-25 dakika haşlamak yeterli olacaktır. Patateslerin tam kıvamında olup olmadığını kontrol etmek için bir çatal veya bıçak batırarak yumuşaklığına bakabilirsin. Eğer kolayca batıyorsa, patatesler haşlanmış demektir.
Böreğin iç harcına kimyon eklemek gerçekten fark yaratabilir. Kimyon, patatesin tadını zenginleştirir ve böreğe hoş bir aroma katar. Damak zevkine göre miktarını ayarlayarak denemeni öneririm.
Afiyet olsun!