Patatesli Kek Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Patatesli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kek

Patatesli kek, Türk mutfağında yer alan çeşitli kek tariflerinden biridir. Ancak, içeriğindeki patates aroması ve kullanılan soslar bakımından diğer kek çeşitlerinden kolayca ayrılır ve özgünlüğü ile dikkat çeker. Tüm bu özgünlüğüne rağmen patatesli kek tarifi oldukça kolaydır. Diğer kek tariflerinden farklılık göstermez. Ancak, ilk defa kek yapacaklar için bir rehberlik sağlamak adına; yazının devamında patatesli kek tarifinin adım adım hazırlanması ve gerekli malzemeler detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Kolay gelsin.

Patatesli Kek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1,5-2 su bardağı un
  • 2 adet patates
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay bardağı süt
  • Bir tutam çörek otu
  • Bir tutam susam
  • 3 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu

Patatesli Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesli kek tarifi, diğer kek tariflerinde olduğu gibi, malzemelerin belirli bir sıra ve yöntemle karıştırılıp fırında pişirilmesinden ibarettir. Daha önce kek yapmış olanlar, patatesli kek tarifinin de kolaylıkla üstesinden gelecektir. Ancak, tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patatesli kek tarifine uygun hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle, 2 adet patatesin kabukları güzelce soyulmalı ve patatesler yıkanmalıdır. Patateslerin kabuklarının iyice soyulduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde, tarif sonunda elde edilen patatesli kek istenen tatta olmayabilir. Dikkatlice yıkanan patatesler, hemen ardından ince ince kesilip küçük küp şeklinde parçalar haline getirilmelidir. Bu patates parçaları, patatesli kek harcında kullanılmak üzere hazırlanır. Parçaların büyüklüğü buna göre ayarlanmalıdır. Patates dışında herhangi bir malzeme üzerinde yıkama, kesme, dilimleme işlemi yapılmasına gerek yoktur. Yukarıda belirtilen malzemelerin, patatesli kek tarifinin hazırlanacağı tezgâhta kolayca ulaşılabilir bir yerde bulunması yeterlidir. Ayrıca, patatesli kek harcını hazırlamak üzere derin bir kap, bir fırın tepsisi ve bir fırının da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra patatesli kek tarifine başlanabilir. İlk olarak patatesli kek harcı hazırlanacaktır. Bunun için, derin kaba iki adet yumurta kırılır ve çırpma işlemine başlanır. Patatesli kek harcının hazırlanması boyunca tüm adımlar arasında yeterince beklenmesi ve adımların sabırla gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Bu, patatesli kekin en ideal kıvamda olmasını sağlayacaktır. İki adet yumurta tamamen sarılaşıp homojen oluncaya kadar çırpılır.
  • Yumurtalar yeterince çırpıldıktan sonra 2 çay bardağı süt de bu kaba dökülür ve çırpma işlemine devam edilir. Süt, eklendiği zaman yumurtanın rengini açacaktır. Bu renk patatesli kek harcının her kısmında aynı oluncaya dek çırpma işlemine devam edilir. Süt, bilindiği gibi kek harcına yumuşaklık veren en önemli malzemelerden biridir. Karıştırma işleminde yeterince özen gösterilmelidir.
  • Süt de eklenip karıştırıldıktan sonra patatesli kek harcında sıra sıvı yağın eklenmesine gelmiştir. 3 çay bardağı sıvı yağ, karışım kabına boca edilir ve çırpma işlemine devam edilir. Sıvı yağ, zor çözünen bir madde olduğundan bu aşamada patatesli kek harcı tamamen homojen bir görünüm kazanamayabilir. Ancak, diğer malzemelerde olduğu gibi yeterince beklenmesi ve özenli çırpılması, patatesli kek tarifi için yeterli olacaktır.
  • Tüm bu aşamalarla birlikte patatesli kek tarifinin sıvı kısmı tamamlanmıştır. Sıra temel nitelikte olan katı malzemelerin eklenmesine gelmiştir. Bunun için, önceden yıkanmış ve küp küp doğranmış olan patateslerin karışıma eklenmesi gerekmektedir. Ufak parçalara ayrılmış patatesler, karışım kabına dökülür. Artık çırpma işlemi yerine bir kaşık yardımıyla karıştırma işlemi yapılması daha faydalı olacaktır. Eklenen patatesler, patatesli kek harcında iyice dağıtılacak ve eşit bulunacak şekilde karıştırılır. Patatesler, patatesli kekin temel aromasını oluşturduğundan, harcın her kısmına eşit dağılmış olmaları çok önemlidir. Bu durum göz önünde bulundurularak yeterince özenli davranılmalıdır.
  • Patatesli kek için gereken tüm temel malzemeler eklenmiştir. Geriye sadece sos niteliğindeki malzemeler kalmıştır. Bunun için, karışım kabında hazırlanmış olan patatesli kek harcı alınır; fırın tepsisine veya kek kalıbına dökülür. Patatesli kek dökülmeden önce kullanılan fırın kabı mutlaka yağlanmalıdır. Yağlanmanın unutulması halinde, patatesli kek fırına verildiğinde yapışarak yanma riski taşır. Yeterince yağlanan bu kaba patatesli kek harcı her kısımda gezdirilerek dökülür. Son olarak üst kısımdan bir kaşık veya bıçak yardımıyla düzeltme işlemleri yapılabilir. Bu işlem sayesinde patatesli kek, kabın her kısmında eşit yükseklikte olacak ve harcın üst kısmı daha pürüzsüz görünecektir.
  • Patatesli kek harcı yukarıdaki adımlar doğrultusunda kek kalıbına veya fırın tepsisine döküldükten sonra, kullanılmamış olan diğer iki malzeme; susam ve çörek otu kullanılacaktır. Patatesli kekin üzerini kaplayacak kadar susam ve çörek otu, ister ayrı ayrı ister sırayla olmak üzere harcın üzerine serpilir. El yordamıyla veya bir kaşık yardımıyla serpilen bu baharatların, patatesli kekin üzerinde eşit dağılması önemlidir. Aksi durumda patatesli kekin tadını pek etkilemeyecek olsa da gerek en iyi tadı alma açısından gerekse patatesli kekin görselliği açısından hoş bir durum olmayacaktır.
  • Susam ve çörek otu da patatesli kekin üzerine serpildikten sonra; patatesli kekin pişmeye hazır kabı tamamlanmış olur. Artık tek yapılması gereken, bu patatesli kekin fırına verilmesi ve pişmeye bırakılmasıdır. Kullanılan fırının türüne, malzemelerin niteliğine ve diğer birçok kritere göre uygulanması gereken sıcaklık ve beklenmesi gereken süre değişeceğinden, bu adım tamamen tercihe bırakılmıştır. Patatesli kek fırında piştikten sonra yeterince ılıması beklenir ve sonrasında dilimlenerek servis edilir.
  • Patatesli kek tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Melekru

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Patatesli kek yaparken patateslerin küçük küp şeklinde doğranması gerektiği söylenmiş, patatesler yeterince ince doğranmadığında kekin içinde pişmeme durumu olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melekru, patatesli kek yaparken patateslerin küçük küp şeklinde doğranması gerçekten önemlidir. Eğer patatesler yeterince ince doğranmazsa, kekin içinde tam olarak pişmeyebilirler ve bu da kekin dokusunu olumsuz etkileyebilir. Küçük küpler halinde doğramak, patateslerin kekin pişme süresiyle uyumlu bir şekilde pişmesini sağlar. Bu nedenle tarife sadık kalarak patatesleri küçük küpler halinde doğramanız kekin daha lezzetli ve düzgün pişmiş olmasına katkı sağlayacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni