Patatesli Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Patatesli Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Gül Böreği

Patatesli Gül Böreği, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Arkadaş toplantılarında, misafirliklerde ve özel günlerde sıkça tercih edilen bu börek, herkesin beğenisini kazanmaktadır. Kahvaltılarda bile tüketilebilen bu böreği, ister kendi hamurunuzu açarak isterseniz hazır yufka kullanarak yapabilirsiniz. Elbette el açması hamurdan yapılan börek, yufkadan yapılan böreğe göre daha lezzetli olacaktır.

Patatesli Gül Böreği Hamur Malzemeleri

  • 4 su bardağı un
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patatesli Gül Böreği İç Malzemesi

  • 4 adet haşlanmış patates
  • 150 gr beyaz peynir
  • Maydanoz, dereotu
  • Kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz

Patatesli Gül Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle hamurumuzu hazırlıyoruz. Derin bir yoğurma kabına 4 su bardağı unu koyup ortasını açıyoruz. İçine sırasıyla bir yumurtayı, 1 çay bardağı sıvı yağı, 1 yemek kaşığı sirkeyi ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekliyoruz. Son olarak 1/2 çay bardağı suyu da ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz hamuru altı eşit parçaya ayırdıktan sonra 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenmiş hamurları yufka inceliğine gelene kadar oklava yardımıyla açıyoruz. Dilerseniz hamur hazırlamak yerine 6 adet yufka da kullanabilirsiniz. Yufka ile yapmak istediğinizde, yufkaların yumuşaması için bir sos hazırlamanız gerekmektedir.

Patatesli Gül Böreği Yufka Sosu Malzemeleri

  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Bir tutam tuz

Maden suyunu bir çırpma kabına alın. Üzerine sıvı yağ, yumurta, yoğurt ve bir tutam tuzu ekleyip iyice karıştırın. Bu sosu yufkalara tatbik ederken, 6 adet 4 parçaya ayrılmış yufkalardan öncelikle birini alıp fırça yardımıyla sosunuzu iyice uygulayın. Sonra aynı şekilde tüm yufkaları ıslatıp iç malzemelerini doldurmaya başlayabilirsiniz.

Patatesli Gül Böreği İç Malzemesinin Hazırlanışı

Öncelikle haşlanmış patatesleri eziyoruz. Daha sonra içine peyniri ve ince kıyılmış yeşillikleri ekliyoruz. Son olarak baharatları da ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Artık böreğin içini doldurup fırınlamak kalmaktadır.

4 eşit parçaya böldüğümüz yufka ya da hamurların yarım ay şeklinde olan kenarına iç malzememizi bir sıra halinde serpiyoruz. Sonra yine bu kenarından tutarak rulo şeklinde sarıyoruz. Ancak bunu yaparken çok sıkı sarmayın. Daha sonra rulo halindeki parçayı bir ucundan tutup dıştan içe doğru sarmal şekilde sarıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz. Tüm hamuru kullandıktan sonra üzerine yağ sürerek daha önceden ısıtılmış 200 derece fırına atıyoruz ve kızarana kadar pişmesini bekliyoruz.

Birçok kişi börekleri fırına sürerken üzerine yumurta sürebilmektedir. Ancak bu, yumurta kokusu almanıza neden olabileceğinden, bir kaşık yoğurt ile 1 yumurta ve biraz sıvı yağ karıştırarak üzerine sürebilirsiniz. Yoğurt, yumurta kokusunu alacaktır. Eğer yufka ile yapıyorsanız, hazırladığınız sostan kalanını böreklerin üzerine dökebilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika sonra üzeri kızaran böreklerinizi fırından alıp soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uğanbike

11 Temmuz 2024 Perşembe

Patatesli gül böreğini hep duyardım da kahvaltıda tüketmek hiç aklıma gelmemişti. Sizce el açması hamurla mı yoksa hazır yufka ile mi daha lezzetli olur? Dinlenmiş hamurların yufka inceliğine gelene kadar oklavayla açılması kısmı zahmetli gibi görünüyor, deneyen var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Uğanbike, patatesli gül böreği gerçekten kahvaltıda harika bir seçenek olabilir. El açması hamurun lezzeti tabii ki bir başka olur, ama hazır yufkayla da oldukça lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Eğer vaktiniz ve enerjiniz varsa, el açması hamurla denemenizi tavsiye ederim; çünkü hamurun incecik açılması böreğin çıtırlığını artırır ve daha taze bir lezzet sunar. Ancak pratiklik açısından hazır yufka kullanmak da iyi bir alternatif. Her iki şekilde de sonuçtan memnun kalacağınızı düşünüyorum. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni