Patates salatası, ev hanımları tarafından sıkça tercih edilen bilindik salata tariflerinden biridir. Bu kadar çok tercih edilmesinin ana nedeni, kısa sürede hazırlanabilmesidir. Ayrıca, ev hanımlarının günlerinde de favori salatalar arasında yer alır. Patates salatası oldukça doyurucu ve besleyici bir salatadır. Birbirinden farklı şekillerde hazırlanabilir ve çanak patates salatası da bunlardan biridir. Hem göze hitap eden hem de lezzetli bir salatadır. Biraz zahmetli olsa da lezzeti emeğe değer niteliktedir. Çocukların da severek tüketeceği bir salatadır. İster akşam yemeklerinde meze olarak, ister arkadaş toplantılarında çayın yanında servis edilebilir. Formuna dikkat edenler, mayonez yerine sadece yoğurt tercih ederek de bu tarifi hazırlayabilir. Çanak Patates Salatası İçin Gerekli Malzemeler
İç Harç İçin
Üzeri İçin
Çanak Patates Salatası Nasıl Yapılır? Çanak patates salatasının yapımına patateslerin haşlanması ile başlanır. Bunun için patateslerin kabukları soyularak iyice yıkanır. Rahat ve hızlı haşlanması için birkaç parçaya bölünür. Daha sonra patatesler bir tencereye alınarak üzerine birkaç parmak geçecek kadar su ilave edilir. Ocağın harlı gözünde yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar haşlanır. Patateslerin yumuşayıp yumuşamadığı kürdan batırılarak kontrol edilebilir. Patatesler haşlanırken diğer yandan maydanozlar ve taze soğanlar ayıklanır. Yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Kıyılmış maydanozdan bir tutam ayrılır. Ayrılan maydanozlar, salatanın üzerini süslemek için kullanılacaktır. Haşlanan patateslerin suları süzülür ve sıcaklığını kaybetmeden çatal yardımıyla iyice ezilir. Derin bir karıştırma kabına alınan patateslerin üzerine taze soğanlar, maydanozlar ve baharatlar ilave edilir. Tüm malzemeler çıplak elle iyice yoğrulur. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Baş parmak ile ortasına bastırılarak çanak şekli verilir. Patates püresi bitene kadar işlem tekrarlanır. Geniş bir borcama dizilen çanak patatesler soğuması için buzdolabına kaldırılır. Çanak patatesler soğurken içlerine doldurulacak olan harç hazırlanır. Garnitür ve mısırın suları süzgeçte süzülür. Hazır olarak kullanılacakları için herhangi bir pişirme işlemine ihtiyaç duyulmaz. Çok derin olmayan bir karıştırma kabına alınan garnitür ve mısırların üzerine mayonez ve yoğurt ilave edilir. Kornişon turşuların baş kısımları kesilerek küp şeklinde doğranır ve kaba ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra çanak patateslerin içerisine doldurulur. Soğuması için 1-2 saat tekrar buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkarılan çanak patates salatası servis tabağına alınır ve üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır. Afiyet Olsun. |