Patates kavurması; mutfağımızda bulunan onlarca çeşit kavurma yemeğinden sadece biridir. Zaten kavurma yemeklerinin diğer tariflerdeki gibi çok önemli püf noktaları olmadığı için, birbirlerinden türetilebilmektedir ve yepyeni çeşitlerde kavurma tarifleri yaratılabilmektedir. İşte patates kavurması da patatese ağırlık verilmek kaydıyla birkaç sebzenin kavrularak karıştırılmasından ve sonrasında pişirilerek servise uygun hale getirilmesinden ibaret bir tariftir. Bu yüzden; patates kavurması; uzman, acemi, vs. Herkesin kolayca üstesinden gelebileceği, son derece sıradan ve pratik bir tariftir. Tarifin hazırlanması konusunda yardıma ihtiyaç duyanlar için ise; yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım patates kavurmasının hazırlanışı yazılmıştır. Fakat eğer etrafta yardımcı olabilecek bilgili birisi varsa, bu tarifin yanı sıra canlı olarak da yardım alınması tavsiye edilir. Kolay gelsin:
Patates kavurması için gerekli malzemeler
1 adet domates
1 adet yeşil biber
3 adet patates
2 diş sarımsak
Bir tutam tuz
1 adet kuru soğan
Bir tutam pul biber
Yeterli miktarda zeytinyağı
1 tutam karabiber
1 adet kırmızı biber
Patates kavurması tarifinin hazırlanışı
Gereken malzemeler temin edildikten sonra patates kavurması tarifine başlanabilir. Her kavurma yemeğinde olduğu gibi; patates kavurmasında da gerekli malzemeler uygun bir şekilde dilimlenecek, kavrulacak, karıştırılacak ve sonrasında pişirilerek patates kavurması elde edilecektir. Fakat; bu basit adımların her birinin gerçekleşmesi için bir bir detayların incelenmesi gereklidir. Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patates kavurması tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. 1 adet domates çöplerinden ayrılıp güzelce yıkanır, kabuğu soyulur ve patates kavurması için yeterince küçük olacak şekilde küp-küp parçalara doğranır. Aynı şekilde bir adet yeşil biber ve kırmızı biber de sapından ayrılarak güzelce yıkanır. Bıçakla ortadan ikiye ayrılır. İçindeki çekirdekler temizlenir ve patates kavurmasına katmaya uygun küçüklükte küp-küp doğranır. Hemen ardından 3 adet patatesin de kabukları güzelce soyulur, patatesler yıkanır ve dilimlenir. Patates kavurmasının ana malzemesi patates olduğu için; çok küçük dilimlenmek zorunda değildir. Fakat; patates kavurmasında abes kaçacak büyüklükte de olmamalıdır. Patateslerin göz kararınca uygun büyüklükte dilimlenmesi yeterlidir. Ayrıca; tüm bu sebzelerin kabuklarının soyulması, yeterince dilimlenmesi hususunda yeterince özenli davranılmalıdır. Aksi halde patates kavurması istenen tatta olmayacaktır. Bu kurala dikkat ederek sarımsakların da rendelenerek ufalanmasıyla hazırlıklara devam edilir. Ardından 1 adet soğan da güzelce çöplerinden ayıklanıp soyulur ve küçük yarım ay parçaları şeklinde dilimlenir. Böylece patates kavurması için gereken kesme, dilimleme, vs. İşlemler tamamlanmış olur. Bunların haricinde; malzemeleri kavurmak için uygun bir kabın da hazır edilmesinde fayda vardır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra; patates kavurması için ilk adım gerçekleştirilir. Bu adım; sebzelerin kavrulmaya başlanmasıdır. İlk olarak; kavurma işlemi için ayrılan tencereye yeterince zeytinyağı dökülür ve kısık ateşte kızarmaya bırakılır. Buradan itibaren belirtmek gerekirse; sırayla eklenen sebzelerin her birinin iyice kavrulması ve kıvamını alması için yeterli bir süre beklenmelidir. Sebzelerin sabırsızca davranılarak hep birlikte kavrulmaya çalışılması halinde patates kavurmasının tadı kayda değer ölçüde bozulacaktır. Bu kural doğrultusunda; sıvı yağ kızarmaya başlar başlamaz, öncesinde doğranmış olan yeşil biberler kabın içine atılır ve kavurma işlemine başlanmış olur. Kavurma işlemleri esnasında bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla tabii ki sebzeler karıştırılmalıdır. Yeşil biberler de arada sırada karıştırılmak suretiyle kavrulurken; zamanla kokularını dışarı vermeye başlayacaklardır ve renkleri değişecektir. Bu belirtiler görülür görülmez; dilimlenmiş olan kırmızı biberler de eklenir ve aynı işleme tabi tutulur. Sonrasında ise; yarım ay şeklinde dilimlenen soğanlar da kabın içerisine atılır ve aynı işlemlere tabi tutularak patates kavurması tarifine devam edilir. Soğanın kavrulma belirtisi ise; kokusunu keskin bir biçimde dışarı vermesi ve renginin pembeleşmesi olacaktır. Bu belirtiler görüldüğü anda; dilimlenmiş olan bir adet domates de kaba atılır ve aynı işlemlere tabi tutulur. Karıştırma eşliğinde domatesler de bir süreliğine kavrulunca; zamanla renkleri koyulaşacak ve su kaybedeceklerdir. Bu belirtiler görüldüğü anda; dilimlenmiş olan patatesler de kaba atılır ve patates kavurmasının temel malzemesi kullanılmış olur. Patateslerin yeterince kavrulması çok önemlidir. İç kesimlerinin çiğ kalması, vs. Durumlarda patates kavurmasının tadı ciddi manada bozulabilir. Sabırlı bir şekilde patatesler de kavrulduktan sonra; rendelenerek ufalanmış olan sarımsaklar da kabın içine atılır ve kavurma işlemine devam edilir. Sarımsaklar da kavrulmaya başlayınca dışarı koku salacaklardır. O vakte kadar sebzeler karıştırılarak kavrulmaya devam edilir. Sarımsaklarla beraber patates kavurmasının ilk adımı tamamlanmış olur. Sonraki adıma geçilebilir.
Patates kavurması tarifinin bu adımında; baharatlar da eklenecek ve patates kavurmasını pişirme işlemine başlanacaktır. Tuz, karabiber, pul biber ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da patates kavurmasının bulunduğu kaba eklenir. Ardından da patates kavurmasının seviyesini 1-2 parmak geçecek şekilde su dökülür ve kapağı kapatılarak ocakta pişmeye bırakılır. Pişme işleminin kısık ateşte ve kapalı kapakta 10-15 dakika kadar yapılması yeterli olacaktır. Bu süre içerisinde patatesler yeterince yumuşayacak ve patates kavurması da istenen kıvamı almış olacaktır.
Piştikten sonra patates kavurmasının biraz ılıması beklenir ve ardından tabaklara konularak servis edilir.
Patates kavurması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 02.11.2023 23:24:22
Patates Kavurması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Patates Kavurması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Galeta Unlu Patatesli Börek
Galeta unlu patatesli börek, değişik börek tarifi arayan kişiler için kaçınılmaz bir tarif olacaktır. Galeta ununun böreğe verdiği çıtırlık ve patateslerin inanılmaz lezzeti ortaya harika bir tarif çıkarmıştır. Bu börek tarifini canınız ne zaman çıtı...
Fırında Sulu Patates
Fırında Sulu Patates, Patates, çok lezzetli bir besin kaynağıdır. Herkesin de damak tadına uygundur. Kimimiz patates yemeğine tencerede, ocak üstünde, lezzet katmaya çalışırız. Kimimiz güveçte patates yemeğini sever, kimimiz de fırında patates yemeği...
Fırında Patates Közleme
Fırında patates közleme, Fırında patates közleme herkesin severek yediği ve ara ara tatmak istediği lezzetler arasında yer alır. Fırında patates közleme eskiden odun ocaklarında yapılan bir yemekti fakat artık ocak imkanları kalmadığı için fırında ya...
Marullu Patates Salatası
Marullu Patates Salatası, Patatesin püresi, kızartması ve yemeği sıklıkla tüm mutfaklarda yapılır. Bunlara ek olarak yapılan patates salataları da oldukça lezzetli olmaktadır. Patates içerdiği besin değerleri açısından sindirim sistemi için oldukça f...
Patates Yahnisi
Patates yahnisi, evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ekonomik lezzetler arasında yer alıyor. Et almak sizin için çok pahalı oluyorsa çok küçük bir parça et kullanarak hazırlayabileceğiniz bu yahni sayesinde etten almak istediğiniz proteini alabilmen...
Fırında Köfte Patates Kızartması
Fırında köfte patates kızartması, kimsenin hayır diyemediği yemeklerimiz arasındadır. Küçük büyük herkes bu tarifi eminiz seviyordur. Fırında köfte patates kızartması aynı zamanda çok lezzetli olur. Sosuyla birlikte harika uyum sağlar. Hem doyurucu h...
Kıymalı Patates Kavurması
Kıymalı patates kavurması; benim çocukluğumdan bu yana severek yediğim meşhur patates yemeği tariflerindendir. Ben de çocuklarına sıkça yapıp yediriyorum. İster kahvaltı isterse farklı bir öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İçindeki vitamin ve miner...
Fırında Patates Kroket
Fırında patates kroket, Fırında patates kroket genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir lezzettir. Öğlen arası veya akşam atıştırmalık olarak da tercih edilmektedir. Patates ve kaşar peynirinin harika uyumu ile harika bir lezzet ortaya çıkmaktadır....
Haşlanmış Patates Kızartması
Haşlanmış patates kızartması evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ve kahvaltılarınız için en uygun seçeneklerden biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Kahvaltılarda çocuklarınıza ve tüm ailenize içi yumuşak dışı çıtır çıtır patatesler hazırlama olanağın...
Patatesli Tavuk Sote
Patatesli tavuk sote, tavuk, patates, biber ve domates karışımının sote yapılarak pişirilmesidir. Patatesli tavuk sote pilav ve cacık ile sunularak muhteşem bir menü hazırlanmış olur. Patatesli tavuk sote kış mevsiminde yapılır ve domates sosu buluna...
Haşlanmış Patates Kilo Yaparmı
Haşlanmış patates kilo yapar mı sorusu patates tüketmeyi sevenlerin oldukça merak ettikleri sorular arasında. Kilo problemi çağımızın en önemli rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Hal böyle olunca da tüketmeyi sevilen besinlerin kilo aldırıp aldırma...
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri: Türkiye'nin yerli patates çeşitleri Onaran 2015 ve Fatih ismi verilen patates tohumları tescillendi. Tescil çalışmaları sonucun da iki çeşit yerli patates tecil edildi. Onaran çeşidi 2016 yılın da üretilmeye başlandı. Gıda Tarım ve...
Galeta Unlu Patatesli Börek
Fırında Sulu Patates
Fırında Patates Közleme
Marullu Patates Salatası
Patates Yahnisi
Fırında Köfte Patates Kızartması
Kıymalı Patates Kavurması
Fırında Patates Kroket
Haşlanmış Patates Kızartması
Patatesli Tavuk Sote
Haşlanmış Patates Kilo Yaparmı
Patates Çeşitleri
Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği
Baharatlı Patates Kızartması
Patates Garnitürleri
Patatesin Faydaları
Tencerede Köfteli Patates
Patates Oturtma
Köfte Patates Kızartması
Fırında Bütün Patates
Fırında Kıymalı Patates Yemeği
Kaşarlı Patates
Fırında Patatesli Köfte
El Açması Patatesli Börek
Elma Dilim Patates
Patates Püresi Yoğurtlu
Fırında Patates Mücver
Garnitürlü Patates Püresi
Patatesli Çıtır Börek
Tavuklu Patates Yemeği
Popüler İçerik
Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği
Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği, hazır yufkadan hazırlanmasına rağmen elde açılmış börek lezzetinde harika bir lezzet yakalamak isteyenler için al...
Baharatlı Patates Kızartması
Baharatlı Patates Kızartması, Patates kızartması hemen, hemen herkesin bayılarak yediği bir lezzettir. Patates kızartmasına hiç kimse hayır demez. Pat...
Patates Garnitürleri
Patates garnitürleri, her tür yemeğin özeliği göz önünde tutularak hazırlanan oldukça fazla patates garnitür çeşidi vardır. Yemeklerin yanına yardımcı...
Patatesin Faydaları
Patatesin Faydaları, Patates, zengin besin değeri ile vücudumuz için son derece faydalı bir besindir. Sadece patates tüketmekle pek çok hastalığın önü...
Tencerede Köfteli Patates
Tencerede köfte patates evde çok rahat bir şekilde hazırlayabileceğiniz ve oldukça lezzetli bir ana yemek olarak karşınıza çıkan yiyecekler arasında b...
Patates Oturtma
Patates oturtma, patates ile yapılan yemekler arasında en fazla tüketileni ve çok sevilenidir. Yapılışı düşünülenin aksine oldukça kolay ve lezzeti de...
Köfte Patates Kızartması
Köfte patates kızartması, çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen yemeklerden biridir. Lezzetli ve bol prot...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023