Patates haşlama, Patates bitkisi yemeklerin ana malzemesi olarak veya yemeklerde katkı malzemesi olarak böreklerde, püre olarak, salatalar da kullanılmaktadır. Patates haşlama olarak kullanılacaksa patatesin haşlanma süresi nerede kullanılacağını göre farklılık gösterebilir. Örneğin püre malzemesi olarak kullanılacak olan patates haşlama biraz daha haşlanabilir veya salata da kullanacağınız patates haşlama ise daha az süre haşlanılabilir. Ancak patates haşlamayaparken dikkat etmeniz gereken şey patateslerin büyüklüğüdür. En büyük boy patates haşlayacaksanız daha uzun süre; orta veya küçük boy patates kullanacaksanız daha kısa sürede patates haşlamanız yeterli olacaktır.
Patates Haşlama Süresi Yaklaşık Olarak Ne Kadardır?
İlk önce dikkat etmeniz gereken şey patates haşlarken uygun bir tencere kullanmalısınız. Tencerenin içine koyacağınız su soğuk olmalı ve patateslerin üzerine en fazla iki parmak kadar geçmelidir. Öncelikle patateslerin içerisinde bulunduğu su kaynayana dek yüksek ısıdaki bir ocakta kalmalıdır. Patatesin suyu kaynayınca süre tutmalısınız. Kullandığınız patatesler büyük ise suyun kaynamasından sonra yaklaşık 30 dakika boyunca patatesler düşük ısıda kaynamaya devam etmelidir. Ancak Eğer patatesler orta boy veya küçük ise yine aynı yolu takip ederek suyun kaynamasından sonraki 20 dakika boyunca patates haşlamanız yeterli olacaktır.
Bu sürede patates haşlamanızı rahat bir şekilde salata gibi tariflerde diğeri bir biçimde kullanabilirsiniz. Ancak eğer patates haşlamanızı püre yapımında kullanacak iseniz, suyu kaynattıktan sonraki yarım saat veya 20 dakikaya bir 10 dakika daha ilave etmelisiniz. Yani eğer büyük boy patates ise 40; orta ve küçük boy patates haşlıyorsanız, 30 dakika haşlamanız püre için yeterli olacaktır.
Ayrıca patates haşlama yaparken kullanacağınız patatesin cinsi de oldukça önemli konumdadır Bu nedenle patates haşlamalık olarak kullanılan patatesleri almanız gerekmektedir. Çünkü diğer türdeki patatesler, patates haşlama yaparken kolayca dağılabilir. Ancak patatesin cinsini bilmiyor iseniz, yapılması gereken en doğru kontrol ise arada bir patates haşlanırken çatal ile patates haşlamanın yumuşayıp yumuşamadığını kontrol etmenizdir.
Patates Haşlama Kilo Yapar Mı?
Patates, aslında birçok yararı olan muhteşem bir besindir. Özellikle tek başına iken bile zayıflatma konusunda oldukça iddialı bir konumdadır. Yapılan araştırmalara göre patates haşlama gıdalar içerisindeki en doyurucu ve en tok tutan yiyecekler arasında en baştadır. Yani kısaca anlatmak gerekirse patates haşlama yemeniz uzun süre tok kalmanıza ve açlık hissetmemenize neden olacaktır. Bu nedenle daha az besin tükettiğinizden kolayca kilo verebileceksiniz.
Patates haşlaması özellikle vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, B-kompleks vitaminler ve C vitamini açısından son derece zengindir. Kalori ve yağ oranı düşüktür ve bol miktarda lif yapısına sahiptir.
Büyük ve kabuğu soyulmamış olan bir patates haşlama B vitamini Kompleksi açısından son derece zengindir. Kan hücrelerinin yapımına yardım eder. Ayrıca karbonhidrat, yağ özleri ve proteinler açısından zengin olduğundan dolayı da enerji verici özelliğe sahiptir. Yaklaşık 300 gramlık bir patates haşlama gün içerisinde ihtiyacınız olan B6 ve C vitamininin yaklaşık olarak yarısını ve tiamin ile niasin ihtiyacınızın ise %30'unu karşılamaktadır.