Patates Topları Patates topları, haşlanmış patateslerin püre haline getirilip top şeklinde yuvarlanarak hazırlanan lezzetli bir atıştırmalıktır. Hazırlanan patates topları, maydanoz, dereotu veya havuç gibi malzemelerle süslenebilir. Patates Topları Malzemeleri
Üzeri İçin Malzemeler
Patates Topları Nasıl Yapılır? Patatesler yıkanır ve kabuklarıyla birlikte bir tencereye koyulur. Üzerini geçecek kadar su eklenerek kaynatılır. Patateslerin sayısı, yapılacak patates toplarının miktarına göre artırılabilir. Patatesler haşlanıp haşlanmadığı bıçakla kontrol edilir. Eğer patatesler pişmemişse bıçak rahat batmaz ve patates sert olur. Patatesler piştiyse yumuşamıştır ve bıçak rahatça saplanır. Haşlanan patatesler ocaktan alınır, suyu süzülür ve kabukları soyulur. Daha sonra bir ezici veya çatal ile ezilerek püre haline getirilir. Ezilen patateslere tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri eklenir. Karıştırarak kaşarın ve tereyağının patates sıcakken erimesi sağlanır. Kaşar erimeye başlayınca içine tuz, karabiber ve limon suyu eklenip iyice karıştırılır. Kaşar eriyip tüm malzemeler karışınca püre hazır olur. Maydanoz ve dereotu yıkanır ve ince ince kıyılır. Kırmızı lahana ve havuç rendelenir. Patates toplarını süslemek için kullanılacak malzemeler ayrı ayrı kaselere koyulur. Patates püresinden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elle yuvarlanır. Hazırlanan patates topu istenilen malzemeye bulanır. Bütün patates toplarını farklı malzemelere bulayarak renkli patates topları oluşturulabilir. Patates topları servise hazırdır. Afiyet olsun. |