Patatesli Gözleme Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Patatesli Gözleme Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Gözleme

Patatesli gözleme, hamur işleri arasında en beğenilen ve rağbet görenidir. Gözleme, Osmanlı mutfağının özellikle sabah kahvaltılarında çok sık tükettikleri bir ekmek türüdür. Özellikle maharetli hanımların el açması gözlemeleri, artık her hanımın önerdiğimiz patatesli gözleme tarifi ile rahatlıkla yapabileceği bir hale gelmiştir.

Patatesli Gözleme Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 şeker kaşığı şeker

İç Harcı İçin

  • 3 tane haşlanmış patates
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • Arzuya göre kırmızı pul biber

Pişirmek İçin

  • Tereyağı ve sıvıyağ karışımı

Patatesli Gözleme Nasıl Yapılır?

Unu derin bir yoğurma kabının içerisine alalım ve diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım. Ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar hamurun içerisine un veya su ilavesi yapabilirsiniz. İstediğimiz kıvama gelen hamuru yaklaşık sekiz eşit bezeye ayıralım ve mayasının gelmesi için yarım saat kadar bekletelim.

Hamur mayalanırken, biz de bu arada patatesli harcı hazırlamaya geçelim. Haşlanmış olan patateslerin dış kabuklarını soyalım ve bir kâsenin içerisine alıp çatal ile ezelim. Ezdiğimiz patateslerin içerisine baharat ve tuz karışımını ekleyelim ve çatal ile iyice karıştıralım. İç malzeme hazır hale gelince, şimdi sıra bezelerin kontrolünde.

Mayası gelmiş olan hamurlardan bir tanesini alalım ve unlanmış bir tezgâhın üzerine yerleştirip merdane ile açalım. Açtığımız hamurun tek yanına hazırladığımız patatesli harçtan ilave edelim ve diğer tarafı üzerine kapatalım. Diğer kalan bezelere de aynı işlemi uygulayalım ve bir kenarda bekletelim.

Bütün bezeler açıldıktan sonra tavaya bir tanesini alalım ve üzerine yağlayıp ters çevirelim. Diğer tarafını da yağlayalım ve patatesli gözlemeleri arkalı önlü pişirelim. Bütün gözlemeleri pişirdikten sonra servis tabaklarına alalım ve sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Adilhan

12 Temmuz 2024 Cuma

Patatesli gözleme yaparken hamurun mayalanma süresi neden yarım saat bekletiliyor, daha kısa surede yapılamaz mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Adilhan Bey,

Patatesli gözleme yaparken hamurun mayalanma süresi, hamurun daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlamak için önemlidir. Bu süre zarfında maya aktif hale gelir ve hamurun içindeki gluten yapısı gelişir. Hamurun mayalanma süresini kısaltmak, istenilen doku ve lezzeti elde edememenize sebep olabilir. Ancak, acele etmeniz gerekiyorsa, hızlı maya kullanarak mayalanma süresini biraz kısaltabilirsiniz. Yine de en iyi sonuçları almak için önerilen süreye uymanız daha iyi olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Patates Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bezelye Yemeği

Patatesli Bezelye Yemeği

Peynirli Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Tarifi ve Malzemeleri

Patates Oturtma Tarifi ve Malzemeleri

Patates Oturtma Tarifi ve Malzemeleri