Patates Ekimi: Patates patlıcangiller familyasında yumruları yenen otsu bir bitki türüdür. Patatesin yumrularında hariç zehirli otsu bir bitkiye sahiptir. Patates bitkisinin boyu 70-80 cm, çiçekleri pembemsi, beyazımsı olmaktadır. Patates diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yapmak yerine aynı patates ile tekrardan üreme yapmasıdır. Patatesin bir parçasını toprak altına konduğu zaman patates bitkisi oluşur.
Patatesin toprak altındaki yumrular nişasta bakımında oldukça zengindir, bu da vücut sağlığı için çok faydalıdır. Patatesin içeriğinde nişastadan başka proteinde bulunmaktadır. Patates yumrusunda %20 nişasta, %2 proteindir ve besin değeri ise 90 kaloridedir. Patates yumrularının çok sayıda faydası olduğu kadar bitkisi de o kadar zehirlidir tüketilmemesi gerekir. Patates ülkemizde en çok Niğde ve Nevşehir illerinde yetiştirilmektedir.
Patates Ekiminde Toprak Hazırlığı
Patates ekimi yapılacak tarlanın toprak yapısı gereklidir. Patates bitkisinin hızlı bir şekilde topraktan çıkması, kuvvetli bir şekilde yumruların gelişmesi için toprak hazırlığı iyi şekilde yapılmalıdır.
Patates ekilecek toprak ağır killi ise sonbaharda 20-25 cm derinlikte sürümü yapılır ve ilkbaharda tırmıklanarak düzeltilmesi yapılır. Hafif kumlu topraklara patates ekimi yapılacak ise ilkbaharda toprağı fazla gevşetmeden yüzeysel sürüm yapılır. Toprağa sadece tırmık çekerek ekilecek tohumların yatakları hazırlanılır.
Patates ekiminde kaliteli tohumluk yumruların seçilmesi gerekir. Tohumluk yumruların 50 gr ağırlığında, 5-6 cm çapında olmalıdır. Patates ekiminde yumruların üretim amacına göre seçilmelidir. Tohumluk yumrular ziraat da sertifikalı tohumlarda alınarak yapılmalıdır. Ekimi yapılacak patates yumrularının üzerinde takriben 1 cm boyunda filizleri bulunmalı ve gözleri uyanmış olmalıdır.
Patates Yumrularının Ekimi
Patates ekimi ilkbaharda Şubat sonu ve Mart ayında donların sona erdiği zaman ve toprak ısı derecesi 8-10 dereceyi bulduğu zaman yapılır. Patates yumrularının dikim sıra Aralığı 70-75 cm olmalı ve sıra üzeri 20 ile 40 cm olmalıdır. Yumruların dikim derinliği yüzeysel dikimlerde 2 cm, derin dikimde ise 5 cm olarak yapılır. Yüzeysel dikimlerde yumruların üzerine en az 15 cm toprak, derin dikimlerde yumruların üzerine 10 cm toprak konularak sırt yapılmalıdır.
Sırt Yapılma Zamanı
Patates yumrularının dikiminden hemen sonra ısı derecesinin düşük, toprak üzerinde kaymaklanma olduğu zaman yapılır. Dikim sonrası hava şartlarına göre yüksek sıcaklık veya kuraklık beklendiği zaman sırt yumruların dikiminden hemen sonra yapılır. Dikim yöntemi yumruların dikimi el ile veya makine ile yapılır.
Bakım Yapılması
Patates bakım isteyen bir bitkidir. Patates bitkisi 3-4 yaprak olduğunda çapalama işlemi yapılarak yabancı otlardan arındırılır. Her 20 günde bir çapalama be bitkinin boğazına toprak doldurma işlemi yapılır.
Sulama
Sulama işlemi ilk yumruların fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılır ve 20 günde bir sulama işlemine devam edilir.
Gübreleme
Patates hayvan gübresini çok sever dekara 1.5-2 ton hayvan gübresi verilir. Fazla gübre verildiğinde patatesin nişasta ve lezzetini olumsuz etkiler. Hayvan gübresinden hariç fosfor ve potasyumlu gübreler verilir.
Kolay gelsin