Patates Ekimi Özellikleri ve Yöntemleri
11 Temmuz 2024

Patates Ekimi Özellikleri ve Yöntemleri

Patates Ekimi

Patates, patlıcangiller familyasında yer alan ve yumruları yenilen otsu bir bitki türüdür. Patates bitkisi, 70-80 cm boyunda olup pembe veya beyazımsı çiçeklere sahiptir. Diğer sebzelerden farklı olarak, tohum yerine doğrudan patates yumruları ile üretilir. Patatesin bir parçası toprağa konulduğunda yeni bir bitki oluşur.

Patatesin toprak altındaki yumruları nişasta bakımından zengindir ve bu da vücut sağlığı için oldukça faydalıdır. Patates, nişastanın yanı sıra protein de içerir. Besin değeri açısından, bir patates yumrusu yaklaşık %20 nişasta, %2 protein ve 90 kalori içerir. Ancak, patates bitkisinin yeşil kısımları zehirlidir ve tüketilmemelidir. Ülkemizde en çok Niğde ve Nevşehir illerinde yetiştirilmektedir.

Patates Ekiminde Toprak Hazırlığı

Patates ekimi yapılacak tarlanın toprak yapısı büyük önem taşır. Bitkinin hızlı bir şekilde topraktan çıkması ve kuvvetli yumrular geliştirmesi için toprak hazırlığı titizlikle yapılmalıdır.

Ağır killi topraklarda ekim yapılacaksa, sonbaharda 20-25 cm derinlikte sürüm yapılır ve ilkbaharda tırmıklanarak toprak düzeltilir. Hafif kumlu topraklarda ise ilkbaharda yüzeysel sürüm yapılarak ekim için gereken yataklar hazırlanır.

Patates ekiminde kaliteli tohumluk yumruların seçilmesi gerekir. Tohumluk yumrular, 50 gram ağırlığında ve 5-6 cm çapında olmalıdır. Tohumluk yumruların sertifikalı olması önemlidir. Ekimi yapılacak patates yumrularının üzerinde yaklaşık 1 cm boyunda filizler bulunmalı ve gözleri uyanmış olmalıdır.

Patates Yumrularının Ekimi

Patates ekimi, ilkbaharda Şubat sonu ve Mart ayında donların sona erdiği ve toprak ısısının 8-10 dereceyi bulduğu zaman yapılır. Dikim sıraları arasındaki mesafe 70-75 cm ve sıra üzerindeki mesafe 20-40 cm olmalıdır. Dikim derinliği yüzeysel dikimlerde 2 cm, derin dikimlerde ise 5 cm olarak belirlenir. Yüzeysel dikimlerde yumruların üzerine en az 15 cm toprak, derin dikimlerde ise 10 cm toprak konularak sırt yapılmalıdır.

Sırt Yapılma Zamanı

Patates yumrularının dikiminden hemen sonra, toprak üzerinde kaymaklanma olduğunda ve ısı derecesinin düşük olduğu zaman sırt yapılır. Hava şartlarına bağlı olarak yüksek sıcaklık veya kuraklık beklendiği zaman da sırt yapılabilir. Dikim yöntemi, yumruların el veya makine ile dikilmesine bağlı olarak değişir.

Bakım Yapılması

Patates bitkisi bakım isteyen bir bitkidir. Bitki 3-4 yaprak olduğunda çapalama işlemi yapılarak yabancı otlardan arındırılır. Her 20 günde bir çapalama ve bitkinin boğazına toprak doldurma işlemi yapılmalıdır.

Sulama

Sulama işlemi, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılır ve her 20 günde bir sulamaya devam edilir.

Gübreleme

Patates bitkisi hayvan gübresini çok sever. Dekara 1.5-2 ton hayvan gübresi verilir. Ancak, fazla gübre verilmesi patatesin nişasta ve lezzetini olumsuz etkiler. Hayvan gübresinin yanı sıra fosfor ve potasyumlu gübreler de kullanılmalıdır.

Kolay gelsin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Terim

11 Temmuz 2024 Perşembe

Patates ekimi yaparken tohumluk yumruların sertifikalı olması neden önemlidir? Ayrıca, patates ekiminde toprak hazırlığı yaparken hangi önlemleri almak gerekir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Terim,

Patates ekiminde tohumluk yumruların sertifikalı olması hastalık ve zararlılardan arındırılmış, yüksek verim ve kalite garantisi sunan tohumlar kullanmanızı sağlar. Bu da ürünün sağlıklı ve bol olmasını destekler. Ayrıca, sertifikalı tohumlar çeşit saflığını korur ve genetik özelliklerin istenilen şekilde kalmasını sağlar.

Toprak hazırlığı yaparken ise öncelikle toprağın iyi drene edildiğinden emin olmalısın. Toprağın pH değeri 5.5-6.5 arasında olmalı ve organik maddece zenginleştirilmiş olmalıdır. Toprak iyi sürülmeli ve yabancı otlardan arındırılmalıdır. Ek olarak, patates köklerinin rahatça gelişebilmesi için toprağın derinlemesine işlenmesi ve gevşetilmesi gereklidir.

Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kroket Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kroket Tarifi ve Malzemeleri

Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?

Patates Suyunun Faydaları Nelerdir?