Bulgurlu Patates Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Bulgurlu Patates Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu patates köftesi; diğer köfte çeşitlerinin yanında biraz sönük kalsa da bilinen çevrelerde sık sık tercih edilen, hazırlaması son derece basit ve aynı zamanda son derece lezzetli bir tariftir. Bulgurlu patates köftesi tarifinde, sade köfte tariflerinden farklı çok az nokta vardır. Yani, çeşidi ne olursa olsun köfte yoğurma konusunda en ufak bilgisi dahi olan herkes bulgurlu patates köftesi tarifini rahatlıkla uygulayabilir. Bu yazıda; temel mutfak bilgisi olan herkesin rahatlıkla uygulayabilmesini esas alacak şekilde bulgurlu patates köftesi tarifinden ve gerekli malzemelerden bahsedeceğiz:

Bulgurlu Patates Köftesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2-3 adet patates
  • 2 çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı acı biber
  • 1 adet soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Kimyon
Yukarıda verilen malzeme miktarları 5 kişilik servis için idealdir. Farklı sayıda kişiye servis yapacak olanların malzeme miktarlarını buna orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Bulgurlu Patates Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulgurlu patates köftesi tarifi tipik köfte tariflerine epey benzemektedir. Kendine has olan sadece birkaç farklı aşaması vardır.
  • İlk olarak her yemek tarifinde olduğu gibi bazı malzemelerin birtakım düzenlemelerden ve temizliklerden geçirilmesi gereklidir. Bu malzemelerin başında patatesler gelir. Tarifin ilerleyen işlemlerinde haşlanıp püre haline getirileceği için patatesin kabukları dikkatle soyulmalı ve patatesler iyice yıkanmalıdır. Kabukların soyulması sırasında özensiz davranılırsa ilerideki işlemlerde bu durum epey sorun çıkaracaktır. Patatesler dışında bulgurun da ıslatılması gereklidir. Bunun için, hazırlanmış olan 2 çay bardağı bulgur, sıcak su ile ıslatılmalı ve üzeri kapatılarak hava alması engellenmelidir. İlerideki işlemlerde bu bulgur, köfte harcına katılacaktır. Son olarak soğan ve maydanozların da olabildiği kadar küçük parçalar haline getirilerek ince ince kıyılması gereklidir. Bu malzemeler de köfte harcına katılacağı için mümkün olduğu kadar küçük parçalar haline gelmeleri çok önemlidir.
  • Yukarıda anlatılan hazırlıklar yapıldıktan sonra bulgurlu patates köftesi tarifine başlanabilir. İlk olarak; önceki maddede söylendiği gibi soyulmuş ve yıkanmış patateslerin haşlanması gereklidir. Haşlamadan önce patateslerin bütün olması veya parçalara ayrılması isteğe bağlıdır. Ama nasıl olsa haşlanan patatesler püre haline getirileceği ve şeklinin bir önemi olmadığı için kolay haşlanmaları açısından patateslerin kesilmesi tavsiye edilir.
  • Patatesler haşlandıktan sonra tencereden alınır ve uygun bir kapta çatal, bıçak, kaşık gibi gereçler yardımıyla iyice ezilerek püre haline getirilir. Bu işlem epey önemlidir; çünkü püre haline getirme sırasında özensiz davranılır ve patateste topaklar bırakılırsa bu durum köfte harcının hazırlanmasında sıkıntı yaratacak ve bulgurlu patates köftesi de istenen tatta olmayacaktır. Ayrıca, patateslerin tencereden alınır alınmaz ezilmesi gereklidir. Soğumalarına müsaade edilirse patates püresi istenen kıvamda olmayacaktır.
  • Patatesler yukarıdaki gibi hazırlandıktan sonra sıra bulgurlu patates köftesinin soğan sosunu hazırlamaya gelmiştir. Uygun bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökülür. İnce ince kıyılmış soğanlar, salçayla beraber bu yağda kavrulmaya başlanır. Bu aşamada soğan ve salçanın yeterince karışarak tatlarının bir olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü köfte harcına bu karışım katılacaktır ve harçta soğan-salça tadının istendiği gibi olması önemlidir.
  • Soğanlar da kavrulduktan sonra sıra bulgurlu patates köftesi harcının hazırlanmasındadır. Daha önce püre haline getirilen patatesler; sıcak suda bekletilen bulgur ve kavrulmuş soğan-biber ile karıştırılarak, normal köfte tarifinde olduğu gibi yoğrulmaya başlanır. Yoğurma sırasında malzemelerin iyice bir olarak tatlarının birbirine karışması sağlanmalıdır.
  • Harcın temel kısmı bu şekilde tamamlandıktan sonra tamamen keyfi bir sırayla pul biber, tuz, kimyon gibi diğer kalan malzemeler de harca sırayla eklenir ve yoğurmaya devam edilir. Malzemelerin aynı anda değil de sırayla eklenmesi tatlarının harç tarafından daha iyi sindirilmesini sağlayacağı için bu yöntem tavsiye edilir.
  • Bulgurlu patates köftesi harcı bu şekilde tamamlandıktan sonra, üzerinde hiçbir işlem yapılmadan 15-20 dakika kadar dinlendirilir. Sonrasında ise harçtan köfte şeklinde parçalar koparılır ve servise hazırlanır.
  • Bulgurlu patates köftesi tarifi tamamlanmıştır. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Köfte Patates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Köfte Patates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Diyeti Listesi

Patates Diyeti Listesi

Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk

Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk

Güncel

Havuçlu Patatesli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Patatesli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Patates Cipsi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patates Cipsi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri