20 Temmuz 2024

Fırında Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patates Mantısı

Fırında patates mantısı, patates ile yapılan bu mantı çeşidi oldukça farklı ve bir o kadar da lezzetli bir yemek tarifidir. Farklı sunumu ile sofralara şıklık katar. Besin değeri oldukça yüksek bir yemektir. Çok fazla el oyalamaz. Kısa sürede hazırlanır. Akşam yemeklerinde tercih edilebilir. İçerisinde kıyma bulunduğu için yanında ekstra olarak köfte ya da et yemeği yapmaya gerek kalmaz. Tercihe göre bayanlar arkadaş toplantılarında beş çaylarında farklı bir lezzet olarak hazırlayıp sofralarını renklendirebilir.

Fırında Patates Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 6-7 adet patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı Sos İçin

  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay bardağı su
  • Sıvı yağ

Üzeri İçin

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak

Fırında Patates Mantısı Nasıl Yapılır?

Fırında patates mantısı tarifinde önce patatesler haşlanmalıdır. Bunun için patateslerin kabukları soyularak iyice yıkanır. Rahat haşlanması için irili ufaklı parçalara ayrılır. Daha sonra patatesler tencereye alınır. Üzerini çok az geçecek kadar su konur ve haşlanır. Patateslerin yumuşaması için yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar haşlanması yeterlidir.

Patatesler haşlanırken diğer bir yandan kıymalı sos hazırlanır. Kuru soğanların kabukları soyularak iyice yıkanır ve rende ile rendelenir. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. İçerisine soğanlar ilave edilir. Soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra kıyma ilave edilir. Kıymalar renk değiştirip piştikten sonra salçalar ilave edilir. Salçalar da birkaç dakika kavrulduktan sonra baharatlarla birlikte su ilave edilir. Sos kaynayarak kıvam bulunca ocaktan alınır.

Haşlanmış patateslerin suları süzülür ve patatesler aynı tencere içerisinde bırakılır. Patates sıcaklığını korurken içerisine tereyağı ilave edilerek çatal yardımıyla ezilir. Bu işlemden sonra patatesler tekrar ocağa konur. Kıvam bulması için içerisine süt ilave edilerek karıştırılır. Bu esnada patateslerin dibinin tutmamasına özen gösterilmelidir. Akışkan ve pürüzsüz bir kıvam elde edilince püre ocaktan alınır.

Patates mantısını pişirmek için kullanılacak olan borcamın tabanı ve kenarları iyice yağlanır. Borcama önce patates püresi boca edilir. Üzeri ıspatula yardımıyla düzeltilir. Daha sonra üzerine kıymalı sos kaşık yardımıyla pay edilir. Kıymalı sosun borcamın her tarafına eşit şekilde yayılması gerekiyor. Hazırlanan patates mantısı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar pişirilir.

Yemek pişerken üzeri için yoğurtlu sos hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyularak biraz tuz ile havanda iyice dövülür. Yoğurda ilave edilerek iyice karıştırılır. Fırından çıkarılan patates mantısı oda sıcaklığında bir müddet ılındıktan sonra istenilen şekillerde dilimlenerek servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurtlu sos dökülerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öke

07 Mayıs 2024 Salı

yemek yapmayı yeni öğreniyorum vermiş olduğunuz tarif çok güzel ve pratik teşekkür ederim. Sadece bir sorum olacak midem de gastrit ve ülser olduğu için kıymalı sosun için soğan koymasak olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öke, yemek yapmaya yeni başlaman ve tarifimizi beğenmen beni çok mutlu etti! Tabii ki, midenle ilgili sorunların varsa soğanı tariften çıkarabilirsin. Soğansız da gayet lezzetli olacaktır. Dilersen, soğan yerine mideye dost olan sebzeler ekleyebilirsin. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Aygutalp

Merhaba kıymaya soğan koyulmayadabilir isteye bağlı bişeydir.Soğan koyulan kıymada gastriti çok etkilemez.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Patates Cipsi Nasıl Yapılır?

Evde Patates Cipsi Nasıl Yapılır?

Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk

Fırında Bezelyeli Patatesli Tavuk

Garnitürlü Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Patates Yemeği

Tavuklu Patates Yemeği