Patates kebabı; Türk mutfağının belki de en değerli unsuru olan kebapların en güzel ve en lezzetli çeşitlerinden biridir. Patates kebabı tarifinde; kızartma, haşlama, sulu yemek, vs. Birçok amaçla kullanılan bir sebze olan patates; bu kez bambaşka bir hale sokularak son derece leziz bir kebap haline getirilmektedir. En büyük dezavantajı ise; her kebap tarifinde olduğu gibi malzeme sayısının biraz fazla olması ve tarifin biraz uzun sürmesidir. Fakat buna rağmen; yemek yapmak için bol vakti olanların; biraz da mutfak konusunda becerikli olanların kesinlikle denemesi gereken mükemmel bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde bir farklılık yaratmak için patates kebabı; tadanlar üzerinde çok iyi bir etki bırakcaktır. Yazının devamında da bu güzel tarifi ilk kez deneyeceklere rehberlik olması adına; gereken malzemeler ve patates kebabı tarifinin ayrıntılı bir şekilde hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Patates kebabı için gerekli malzemeler
Yarım kilo patates
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
Yarım kilo kıyma
Bir tuta karabiber
Bir tutam pul biber
Yarım kilo yoğurt
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı salça
1 demet maydanoz
Patates kebabı tarifinin hazırlanışı
Patates kebabı tarifi hazırlanırken; diğer kebap çeşitlerinde olduğu gibi temel kısım, sos kısmı, vs. Diğer bölümler ayrı ayrı hazırlanacak; bunlar birtakım işlemlerden geçirildikten sonra birleştirilecektir. Biraz zahmetli bir tarif olduğu için; tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patates kebabı tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle alınmış olan yarım kilo patateslerin kabukları güzelce soyulmalı ve yıkanmalıdır. Patateslerin kabukları soyulurken yeterince özenli davranılmalı, iyice temiz olduklarına emin oluncaya kadar özenle yıkanmalıdır. Daha sonra bu patatesler; büyüklükleri avuç içini geçmeyecek şekilde yuvarlar parçalar halinde dilimlenmelidir. İleriki aşamalarda patatesler bu şekilde kullanılacaktır. 2-3 diş sarımsak da aynı şekilde temizlenmeli ve ayıklanmalıdır. Hemen ardından da rendeleme, dilimleme, ezme, vs. Yöntemle ufalanmalı ve patates kebabına sos olabilecek küçüklükte parçalara ayrılmalıdır. Burada belirtelim; sarımsak miktarı 2 dişten sonra fazla gelebilir. 3. Diş sarımsağı; patates kebabını bol sarımsaklı tercih edenlerin kullanması tavsiye edilir. Aynı şekilde soğan da güzelce temizlendikten sonra ince ince kıyılmalı ve patates kebabında kullanmaya uygun hale getirilmelidir. Son olarak maydanoz da yıkanıp çok ince parçalara kıyılır ve patates kebabı için gereken hazırlıklar tamamlanmış olur. Malzemeler haricinde; kızartma yapmak üzere bir tava, yoğurma ve karıştırma yapmak üzere bir kap, bir fırın tepsisi ve bir fırının şimdiden hazır edilmesi de yararlı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra patates kebabı tarifine başlanabilir. Öncelikle patates kebabının temel aroması; yani patatesler hazırlanacaktır. Kızartma işlemi için ayrılan tava yeterince yağlanır ve ocağa konur. Yağ biraz kızdıktan sonra dairesel olarak dilimlenen patatesler de bu tavaya atılır ve kızartma işlemine başlanır. Patateslerin yeterince kızarması, çiğ kalmaması önemlidir. Bu yüzden yeterli bir süre beklenmelidir. Patatesler yeterince kızardıktan sonra karıştırma işlemi yapmak için ayrılan kaba konur ve patates kebabı için sonraki adıma geçilir.
Tarifin bu adımında patates kebabının fırında verilecek olan harcı hazırlanacaktır. Bunun için; kaptaki yarım kilo dilimlenmiş patatese ek olarak; yarım kilo kıyma da eklenir ve el yordamıyla, patatesler çok zarar görmeyecek şekilde karıştırılır. Kıyma ile patatesin birbirine iyice yedirilmesi ve tek parça olması gereklidir. Karıştırma yapıldıktan sonra; dilimlenmiş olan maydanozun yarısı ve 2 tatlı kaşığı salça da aynı kaba konur ve aynı özenle karıştırılır. Ardından birer tutam pul biber, tuz ve karabiber de patates kebabı harcına eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Bu baharatların da yeterince karışması ve patates kebabı harcıyla bir olması sağlandıktan sonra; son olarak sarımsak da aynı kabın içerisine serpilir ve karıştırma işlemine devam edilir. Özellikle sarımsağın patates kebabı harcına iyice yedirilmesi ve iyice sinmesi çok önemlidir. Aksi takdirde; patates kebabında itici bir sarımsak tadı meydana gelebilir.
Patates kebabının kabası bu şekilde hazırlandıktan sonra sırada tekrar kızartılması vardır. İlk adımda hafifçe kızartılan patatesler; bu kez içinde bulunduğu karışımla beraber kızartılacaktır. Patates kebabı harcı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra bir kenara alınır ve sonraki adıma geçilir.
Bu adımda patates kebabı harcı fırına koymaya uygun bir hale getirilecektir. Bunun için; harcın içinde bulunan patatesleri yarısı ayrılır ve önceden ayarlanmış olan fırın tepsisine muntazam bir şekilde dizilir. Ardından diğer patatesler de harçtan ayrılır böylece patates kebabının baharatlı-sarımsaklı kıymasının ayrı kalması sağlanır. Ayrı kalan bu kıyma; tabandaki patateslerin üzerine güzelce ve eşit bir şekilde konur. Kıymanın tepsinin her kısmında eşit olması çok önemlidir. Böylece; patates kebabının her tanesi aynı tatta olacaktır. Kıyma dizildikten sonra kalan patatesler de bu kıymanın üzerine dizilir ve fırın tepsisi bu şekilde fırına verilir.
Patates kebabının temel kısmı fırındayken bir taraftan sosu da hazırlanabilir. Bunun için kalan malzemelerden yoğurt ve maydanoz kullanılacaktır. Yarım kilo yoğurt; uygun derinlikte bir kaba alınır ve kalan yarım demet maydanoz da üzerine dökülür. İyice karıştırılarak maydanozun yoğurdun içinde sinmesi ve iyice karışım haline gelmesi sağlanır. Böylece patates kebabı sosu hazırlanmış olur.
Yeterince beklettikten sonra patates kebabı fırından alınır ve hiç bekletmeden bu sos üzerine eşit bir şekilde dökülür. Patates kebabından herkesin eşit lezzet alması için sosun düzenli dağıtılması çok önemlidir. Sos da gezdirildikten sonra son olarak tereyağı da ocakta kızartılır ve patates kebabının üzerine dökülür. Kısa bir süre ılıması beklendikten sonra patates kebabı tabaklara konur ve servis edilir.
Patates kebabı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 03.11.2023 15:56:36
Patates Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Patates Kebabı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Galeta Unlu Patatesli Börek
Galeta unlu patatesli börek, değişik börek tarifi arayan kişiler için kaçınılmaz bir tarif olacaktır. Galeta ununun böreğe verdiği çıtırlık ve patateslerin inanılmaz lezzeti ortaya harika bir tarif çıkarmıştır. Bu börek tarifini canınız ne zaman çıtı...
Fırında Sulu Patates
Fırında Sulu Patates, Patates, çok lezzetli bir besin kaynağıdır. Herkesin de damak tadına uygundur. Kimimiz patates yemeğine tencerede, ocak üstünde, lezzet katmaya çalışırız. Kimimiz güveçte patates yemeğini sever, kimimiz de fırında patates yemeği...
Fırında Patates Közleme
Fırında patates közleme, Fırında patates közleme herkesin severek yediği ve ara ara tatmak istediği lezzetler arasında yer alır. Fırında patates közleme eskiden odun ocaklarında yapılan bir yemekti fakat artık ocak imkanları kalmadığı için fırında ya...
Marullu Patates Salatası
Marullu Patates Salatası, Patatesin püresi, kızartması ve yemeği sıklıkla tüm mutfaklarda yapılır. Bunlara ek olarak yapılan patates salataları da oldukça lezzetli olmaktadır. Patates içerdiği besin değerleri açısından sindirim sistemi için oldukça f...
Patates Yahnisi
Patates yahnisi, evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ekonomik lezzetler arasında yer alıyor. Et almak sizin için çok pahalı oluyorsa çok küçük bir parça et kullanarak hazırlayabileceğiniz bu yahni sayesinde etten almak istediğiniz proteini alabilmen...
Fırında Köfte Patates Kızartması
Fırında köfte patates kızartması, kimsenin hayır diyemediği yemeklerimiz arasındadır. Küçük büyük herkes bu tarifi eminiz seviyordur. Fırında köfte patates kızartması aynı zamanda çok lezzetli olur. Sosuyla birlikte harika uyum sağlar. Hem doyurucu h...
Kıymalı Patates Kavurması
Kıymalı patates kavurması; benim çocukluğumdan bu yana severek yediğim meşhur patates yemeği tariflerindendir. Ben de çocuklarına sıkça yapıp yediriyorum. İster kahvaltı isterse farklı bir öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İçindeki vitamin ve miner...
Fırında Patates Kroket
Fırında patates kroket, Fırında patates kroket genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir lezzettir. Öğlen arası veya akşam atıştırmalık olarak da tercih edilmektedir. Patates ve kaşar peynirinin harika uyumu ile harika bir lezzet ortaya çıkmaktadır....
Haşlanmış Patates Kızartması
Haşlanmış patates kızartması evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz ve kahvaltılarınız için en uygun seçeneklerden biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Kahvaltılarda çocuklarınıza ve tüm ailenize içi yumuşak dışı çıtır çıtır patatesler hazırlama olanağın...
Patatesli Tavuk Sote
Patatesli tavuk sote, tavuk, patates, biber ve domates karışımının sote yapılarak pişirilmesidir. Patatesli tavuk sote pilav ve cacık ile sunularak muhteşem bir menü hazırlanmış olur. Patatesli tavuk sote kış mevsiminde yapılır ve domates sosu buluna...
Haşlanmış Patates Kilo Yaparmı
Haşlanmış patates kilo yapar mı sorusu patates tüketmeyi sevenlerin oldukça merak ettikleri sorular arasında. Kilo problemi çağımızın en önemli rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Hal böyle olunca da tüketmeyi sevilen besinlerin kilo aldırıp aldırma...
Patates Çeşitleri
Patates çeşitleri: Türkiye'nin yerli patates çeşitleri Onaran 2015 ve Fatih ismi verilen patates tohumları tescillendi. Tescil çalışmaları sonucun da iki çeşit yerli patates tecil edildi. Onaran çeşidi 2016 yılın da üretilmeye başlandı. Gıda Tarım ve...
Galeta Unlu Patatesli Börek
Fırında Sulu Patates
Fırında Patates Közleme
Marullu Patates Salatası
Patates Yahnisi
Fırında Köfte Patates Kızartması
Kıymalı Patates Kavurması
Fırında Patates Kroket
Haşlanmış Patates Kızartması
Patatesli Tavuk Sote
Haşlanmış Patates Kilo Yaparmı
Patates Çeşitleri
Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği
Baharatlı Patates Kızartması
Patates Garnitürleri
Patatesin Faydaları
Tencerede Köfteli Patates
Patates Oturtma
Köfte Patates Kızartması
Fırında Bütün Patates
Fırında Kıymalı Patates Yemeği
Kaşarlı Patates
Fırında Patatesli Köfte
El Açması Patatesli Börek
Elma Dilim Patates
Patates Püresi Yoğurtlu
Fırında Patates Mücver
Garnitürlü Patates Püresi
Patatesli Çıtır Börek
Tavuklu Patates Yemeği
Popüler İçerik
Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği
Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği, hazır yufkadan hazırlanmasına rağmen elde açılmış börek lezzetinde harika bir lezzet yakalamak isteyenler için al...
Baharatlı Patates Kızartması
Baharatlı Patates Kızartması, Patates kızartması hemen, hemen herkesin bayılarak yediği bir lezzettir. Patates kızartmasına hiç kimse hayır demez. Pat...
Patates Garnitürleri
Patates garnitürleri, her tür yemeğin özeliği göz önünde tutularak hazırlanan oldukça fazla patates garnitür çeşidi vardır. Yemeklerin yanına yardımcı...
Patatesin Faydaları
Patatesin Faydaları, Patates, zengin besin değeri ile vücudumuz için son derece faydalı bir besindir. Sadece patates tüketmekle pek çok hastalığın önü...
Tencerede Köfteli Patates
Tencerede köfte patates evde çok rahat bir şekilde hazırlayabileceğiniz ve oldukça lezzetli bir ana yemek olarak karşınıza çıkan yiyecekler arasında b...
Patates Oturtma
Patates oturtma, patates ile yapılan yemekler arasında en fazla tüketileni ve çok sevilenidir. Yapılışı düşünülenin aksine oldukça kolay ve lezzeti de...
Köfte Patates Kızartması
Köfte patates kızartması, çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen yemeklerden biridir. Lezzetli ve bol prot...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023