Kıymalı Patates YemeğiKıymalı patates yemeği, hoş tadı ve besleyici özelliğiyle akşam sofralarınızın vazgeçilmezlerinden olmaya aday bir lezzettir. Malzemeler
Kıymalı Patates Yemeğinin YapılışıUygun bir tencereye 4 yemek kaşığı tereyağını ekleyin ve ocağa koyun. Eriyen yağın içine 3 adet kuru soğanın kabuklarını soyup ince yemeklik olacak şekilde doğrayın ve ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından üzerine 250 gr kıyma, 2 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek kıyma bıraktığı suyu çekene kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin. Kıymalar kavrulurken 3 adet domatesin kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayarak kıymaların üzerine ekleyin. 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve tuz ekleyerek kısık ateşte hafifçe pişmeye bırakın. Kıymalı, domatesli harç pişerken, 1 kg patatesin kabuklarını soyun. İsteğinize göre parmak şeklinde veya halka şeklinde doğrayarak kararmamaları için su dolu bir kabın içine bırakın. Ayrı bir tencereye 6 yemek kaşığı zeytinyağını alarak iyice kızdırın ve üzerine doğranmış patatesleri sudan çıkartıp iyice kuruladıktan sonra 2 parti halinde ilave edin. Patatesleri arkalı önlü pembeleştirerek yağın içinden alıp kısık ateşte pişen kıymaların üzerine yerleştirin. Bu işleme patatesler bitene kadar devam edin. Son parti patatesleri ise tavadaki kalan yağ ile kıymalı harcın içine dökün. Daha sonra patateslerin üzerine 3 su bardağı sıcak su, küçük olarak dilimlenmiş sivri biberleri ve tuz ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kıymalı patates yemeğini kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirin. Kıymalı patates yemeğini sıcak olarak pilav eşliğinde servise sunun. Afiyet olsun. Ekstra BilgilerKıymanın daha lezzetli olması için dana ve kuzu karışımı kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeğe taze baharatlar eklemek, lezzetini artırabilir. Yemeğin yanına yoğurt veya cacık da servis edebilirsiniz. |
Bu tarifte kıymayı kısık ateşte kavururken neden bıraktığı suyu çekene kadar beklememiz gerekiyor?
Cevap yazYabar, kıymayı kısık ateşte kavururken bıraktığı suyu çekene kadar beklemek, yemeğin lezzetini artırır. Kıymanın bıraktığı su, etin kendi doğal aromalarını ve lezzetlerini içerir. Bu suyun buharlaşması, kıymanın daha yoğun bir tat kazanmasını sağlar. Ayrıca, bu yöntemle kıyma daha iyi pişer ve yemeğe daha güzel bir doku kazandırır. Bu yüzden tariflerde genellikle bu adım önemle vurgulanır.