Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli tavuk; yapılışı yönünden birçok fırında kızartma yemeğine benzemesine rağmen, patates ve tavuk tatlarını son derece lezzetli bir sosla beraber sunma imkânı sağlayan çok özel bir tariftir. Fırında yapılan diğer yemeklere epey benzediği için; patatesli tavuğun hazırlanışında özellikle harcanması gereken bir çaba yoktur. Yani biraz mutfak bilgisi olan herkes dahi rahatça patatesli tavuk hazırlayabilecektir. Aşağıda, ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; gerekli malzemeler listesi ve adım adım patatesli tavuk tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Patatesli Tavuk İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo tavuk göğsü
  • Yarım kilo patates
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Patatesli Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Malzemeler temin edildikten sonra patatesli tavuk tarifine geçilebilir. Fırında yapılan her yemekte olduğu gibi, patatesli tavuk tarifinde de bir sos hazırlanacak; patatesler ve tavuklar bu sosa bulandırılacak ve fırında kızarmaya bırakılacaktır. Ancak bu basit adımları gerçekleştirmeden önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patatesli tavuk tarifine uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle; tarifin ana malzemeleri olan patatesler ve tavuklar hazırlanmalıdır. Patateslerin kabukları güzelce soyulmalı, yıkanmalı ve çok küçük olmayacak şekilde dilimlere ayrılmalıdır. Patateslerin kabuklarının soyulmasında ve dilimlenmesinde yeterince özenli davranılmalıdır ki; patatesli tavuğun tadı tam olarak istenen kıvamda olsun. Patateslerin hemen ardından tavuk göğsü de çok küçük olmayacak şekilde parçalara dilimlenir ve lazım olduğunda kullanılmak üzere bir köşede bekletilir. Son olarak 2-3 diş sarımsak da ezilerek veya rendelenerek küçük parçalara ayrılır ve patatesli tavuk sosuna eklenmeye uygun bir hale getirilir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bunlardır. Ayrıca; patatesli tavuk sosu hazırlamak için uygun derinlikte bir kap; patatesli tavuğu kızartmak için bir fırın tepsisi ve bir fırının da şimdiden hazır edilmesinden fayda vardır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra patatesli tavuk tarifine başlanabilir. İlk olarak temin edilen kabın içerisinde patatesli tavuk sosu hazırlanacaktır. Patatesli tavuk sosu hazırlamak üzere temin edilen kabın içerisine ilk olarak sıvı yağ dökülür. Ardından da 1 yemek kaşığı biber salçası ve bir yemek kaşığı domates salçası da kabın içine eklenir ve karıştırma işlemine başlanır. Salçalar ve sıvı yağ iyice özleşince 2-3 diş sarımsak da patatesli tavuk sosuna eklenir. Burada; 2 diş sarımsak ideal ölçüdür. 3. dişi eklemek; patatesli tavuğu bol sarımsaklı isteyenler için daha uygundur. Sarımsaklardan sonra 1 yemek kaşığı yoğurt da kabın içine eklenir. Bu malzemeler yeterince karıştırıldıktan sonra pul biber, kekik, yenibahar ve tuz da kabın içerisine dökülerek karıştırma işlemine devam edilir. Yeterli bir süre karıştırdıktan sonra patatesli tavuk sosu hazırdır, bir sonraki aşamaya geçilir.
  • Bu aşamada; hazırlanan patatesli tavuk sosu, ana malzemelerle karıştırılacak ve patatesli tavuğun kabası elde edilecektir. Bunun için; hazırlık aşamasında dilimlenen patatesler ve tavuklar; kabın içerisinde hazırlanan patatesli tavuk sosuna atılır. Dilimlerin hepsinin birden boca edilmeden; her biri patatesli tavuk sosuna yeterince bulanacak şekilde tane tane atılması tavsiye edilir. Böylece; olabilecek en güzel tat elde edilecektir.
  • Sosa bulandırılan patatesler ve tavuklar; öncesinde yağlanmış olan fırın tepsisine konur. Bir kaşık, vb. Gereç yardımıyla üst tarafı düzleştirilir. Bu; patatesli tavuğu hem görsel açıdan güzelleştirecek hem de daha iyi kızarmasını sağlayacaktır.
  • Daha sonra; tepsiye dizilmiş olan bu patatesli tavuk fırına konur ve kızarmaya bırakılır. Kızartma işleminden sonra tabaklara alınır ve servis edilir.
  • Patatesli tavuk tarifi tamamlanmıştır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?

Fırında Patatesli Köfte ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Köfte ve Malzemeleri

Patates Kızartması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kızartması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Havuç Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Patates Havuç Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Sade Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sade Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püreli Köfte Tarifi ve Malzemeleri