Fırında Patates Patates, patlıcangiller ailesinden gelen ve yumruları yenilebilen bir bitkidir. İçerisinde nişasta bulunduran patates, ayrıca protein de içerir ve yaklaşık 90 kaloridir. Günümüzde sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri olan patates, hem tek başına hem de yardımcı besin olarak tüketilir. Ana vatanı Güney Amerika olarak bilinen patatesin ilk ekimi, 7.000 yıl önce Peru'da gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde ise en çok İç Anadolu Bölgesi'nde Niğde ve Nevşehir ile Ege Bölgesi'nde İzmir'in Ödemiş ilçesinde tarımı yaygındır. Küçükten büyüğe hemen hemen herkesin severek tükettiği fırında patates, bir besin kaynağı olarak mutfaklarımızda yerini almıştır. Fırında Patates İçin Gerekli Malzemeler
Fırında Patates Nasıl Yapılır? Öncelikle patatesleri halka şeklinde doğrayın. Fırın tepsisinin içerisine zeytinyağını ilave edin. Ayrı bir kapta salça ve sarımsakları 1 litre su ile sos kıvamına gelene kadar karıştırın. Üzerine tuz ve pul biber ekleyerek ocakta pişirin. Sos istenilen kıvama geldiğinde, fırın tepsisinde hazırladığınız patateslerin üzerine dökün. Ardından sivri biberleri ortadan ikiye bölerek dörde eşit parça şeklinde kesin ve patateslerin üzerine ekleyin. 200 derece ısınmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp servis tabağında ikram edin. Fırında patates hazır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Fırında patates, besleyici ve lezzetli bir yemek seçeneğidir. Patates, C vitamini ve potasyum açısından zengindir, bu da bağışıklık sistemini güçlendirir ve kas fonksiyonlarını destekler. Zeytinyağı, sağlıklı yağlar açısından zengindir ve kalp sağlığını destekler. Sarımsak ise antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu tarif, hem lezzetli hem de sağlıklı bir öğün sunar. Ayrıca, farklı baharatlar ve sebzeler ekleyerek tarifi kişiselleştirebilirsiniz. |