Patatesli Ay Çöreği
Patatesli ay çöreği, özellikle çay keyfi yapmayı seven ve yanında mutlaka atıştırmalık unlu mamuller arayan kişiler için ideal bir tariftir. Önceden kıymalı ve peynirli çeşitleriyle tanıttığımız ay çöreğini, bu kez patatesli harç ile hazırlayacağız. Umarız bu tarifimizi de çok beğenirsiniz.
Patatesli Ay Çöreği Malzemeleri
- 4 su bardağı elenmiş un
- 1 paket kabartma tozu
- Yeteri kadar tuz
- 2 tane yumurta (Birinin sarısı üzeri için ayrılmalı)
- 1 çay bardağı kaymaksız yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 paket margarin
Patatesli Harç için Malzemeler
- 2 tane orta boy patates
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığından az kimyon
Patatesli Ay Çöreği Nasıl Yapılır?
Çöreğimizin yapımına öncelikle iç harcı hazırlayarak başlayalım:
- Patatesleri bir tencerenin içerisine sıcak su ile ilave edip haşlayın.
- Haşlanmış olan patateslerin kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.
- Yanmaz bir tavanın içerisine zeytinyağını ilave edin ve yağ ısınınca üzerine ince kıyılmış soğanı ekleyip kavurun.
- Soğanın üzerine doğranmış patatesleri ve baharatları ekleyip bir dakika daha kavurun ve ocağın altını kapatıp harcı soğumaya bırakın.
İç harç soğurken, hamuru hazırlamaya geçelim:
- Elediğiniz unu genişçe bir yoğurma kabının içerisine alın.
- Üzerine margarini, sıvı yağı, yoğurdu, kabartma tozunu, tuzu ve yumurtaları ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamur yağlı olduğu için ele yapışmayacaktır ve istenilen kıvama çabucak gelecektir.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine dizin:
- Bezelerden bir tanesini alın ve orta kısmını eliniz ile açıp içerisine patatesli iç harçtan ilave edip kapatın.
- Uzunlamasına olacak şekilde hamuru biraz uzatın ve ay şeklini verip fırın tepsisine dizin.
- Kalan diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra patatesli ay çöreklerinin üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
- 185 derecelik fırında çörekleri yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
- Arzuya göre ılık, soğuk veya sıcak olarak servis yapın.
Ekstra Bilgiler
- Patatesli ay çöreği, içerdiği karbonhidrat ve protein ile dengeli bir atıştırmalık olarak tüketilebilir.
- Farklı baharatlar ekleyerek tarifinizi kişiselleştirebilirsiniz.
- Çöreklerin üzerini susam veya çörek otu ile süsleyerek görselliğini artırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
|