Fırında Sütlü Patatesin Besin Değeri ve Faydaları Patates, yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir besindir. Önemli bir karbonhidrat ve protein kaynağı olan patates, özellikle çocuklar için oldukça faydalıdır. Ayrıca patatesin içerisinde A, C, K, B6 ve E vitaminleri de bulunur. Farklı sebzeler ya da et ve tavuk ile pişirilebildiği gibi tek başına da pişirilebilir. Kimisi patatesi tek başına daha çok sever. Patates, her türlü yemeğin yanına yakışır. Fırında pişirilen sütlü patates de bunlardan bir tanesidir. İstenilen her ana yemeğin yanında garnitür olarak servis yapılabilir. Patatesleri kızartmak yerine fırınlamak daha sağlıklı bir tercih olduğu için sofralarda daha sık rastlanır. Yapımı ve hazırlanması da oldukça basittir. Fırında Sütlü Patates İçin Gerekli Malzemeler
Sütlü Sos İçin
Üzeri İçin
Fırında Sütlü Patates Nasıl Yapılır? Fırında sütlü patates yapımı için öncelikli olarak patatesler hazırlanır. Bunun için patateslerin kabukları soyulduktan sonra iyice yıkanır. Daha sonra halka şeklinde ve bir parmak kalınlığında doğranır. Sütlü sos hazırlığı yapılırken patatesler kararmasın diye tuzlu suda bekletilir. Sütlü sos için ufak bir tencerede sıvı yağ, süt ve un karıştırılarak pişirilir. Sos kıvam bulunca içerisine yumurta eklenir. Yumurtanın ısıyı görünce pişmemesi için sos sürekli karıştırılmalıdır. Sos kaynama noktasına ulaşınca içerisine krema ve tuz ilave edilir. Sos göz göz olup kaynayınca ocaktan alınır. Sosun içerisinde topaklanmalar varsa karıştırıcı kullanılarak kıvamı düzeltilmelidir. Macun gibi pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar sos blenderdan geçirilir. Sütlü patatesin pişirileceği borcamın her tarafı yağlanır. Patatesler sırt sırta gelecek şekilde borcamın tabanına dizilir. Daha sonra üzerine hazırlanan sütlü sos boca edilir. Sosun patatesleri kaplamasına özen gösterilmelidir. Sütlü patatesler önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan patatesler, üzerine kaşar peyniri serpiştirilerek kaşar peyniri kızarana kadar yaklaşık 7-8 dakika daha pişirilir. Üzeri kızaran sütlü patatesler fırından çıkarılarak oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Daha sonra servis tabağına alınarak sıcak olarak servis yapılır. Fırında sütlü patates hazır. Ekstra Bilgiler Sağlık açısından oldukça faydalı olan patates, düşük kalorili bir besin olarak da diyet listelerinde yer alabilir. Fırında sütlü patates, içerdiği süt ve peynir sayesinde kalsiyum açısından da zengindir. Bu tarif, çocuklar için besleyici bir alternatif olmasının yanı sıra, hafif ve lezzetli bir öğün olarak da sofralarınızı süsleyebilir. Afiyet Olsun. |