Mayalı Patatesli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Mayalı Patatesli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı patatesli poğaça, puf puf kabarması ve mis gibi kokusuyla çay saatlerinizde ve kabul günlerinizde harikalar yaratabilirsiniz. Hafta sonu kahvaltılarınız için de kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu leziz poğaça tarifini birlikte yapmaya ne dersiniz? Şimdiden ellerinize sağlık.

Mayalı Patatesli Poğaça İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru için

  • 1 paket yaş maya
  • Yarım paket margarin
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı ılık süt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • Yeteri kadar tuz
  • Alabildiği kadar elenmiş un

İç Harcı için

  • 3-4 adet orta boy patates
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım demet kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Mayalı Patatesli Poğaça Nasıl Yapılır?

Mayalı patatesli poğaça hazırlamaya ilk olarak 4 adet patatesi uygun bir tencereye alarak üzerlerini 2 parmak geçecek kadar su ilave ederek haşlamaya bırakalım. Patatesler haşlanırken biz de poğaçamızın hamurunu mayalayalım. Karıştırma kabımıza 1 paket yaş mayayı alarak elimizle ufalayalım ve üzerine ılık sütü azar azar ilave ederek mayayı iyice karıştırarak eritelim. Ardından mayalı karışıma 2 çorba kaşığı toz şeker, yarım paket eritilmiş margarin, 2 adet yumurtanın sarısının birini ayırarak kalanını ve yeteri kadar tuz ilave ederek karışımı karıştıralım. Üzerine elenmiş unu azar azar ekleyerek karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Daha sonra iyice yoğrulan hamurun üzerine kapatarak 45-50 dakika kadar mayalanması için beklemeye bırakalım. Hamur mayalanırken biz de patatesli iç harcımızı hazırlayalım.

Haşlanarak yumuşayan patateslerin haşlama sularını süzdürerek kabuklarını soyduktan sonra rendenin iri tarafıyla karıştırma kabımıza rendeleyelim. Rendelenmiş patateslerin üzerine 2-3 çorba kaşığı kadar sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, yarım demet kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz ilave ederek iyice karıştırarak harmanlayalım.

Bu sırada mayalanarak hacminin iki katına çıkan hamurdan mandalina iriliğinde parçalar alarak bezeler şeklinde getirelim. Bu bezelerin her birini tek tek alarak elimizin kenarı ile bezenin ortasına bastırarak ortasını çukurlaştıralım ve ortasına yeteri kadar patatesli harçtan yerleştirelim. Poğaçamızı yarım ay şeklinde kapatarak tekrar üzerine elimizin yan tarafıyla bastırarak şekil vererek yağlanmış fırın tepsisine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirelim. Tüm poğaça hamurları ve iç harcı bitene kadar aynı işlemleri uygulayalım.

Mayaladığımız bu ölçülerdeki hamurdan yaklaşık olarak 3 tepsi kadar poğaça çıkmaktadır. Hazırlanarak tepsiye dizilen poğaçaların üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine susam veya çörek otu serpiştirerek fırınımızı 190 derecede önceden ısıtalım ve poğaçaları fırına vererek üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartalım. Hazır hale gelen mayalı patatesli poğaçamızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis tabaklarına alarak servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Süeda

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Mayalı patatesli poğaça buzlukta muhafaza edilir mi? Edilirse ilk günkü gibi taze olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Süeda Hanım,

Mayalı patatesli poğaçaları buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Poğaçaların tazeliğini koruması için öncelikle tamamen soğuduğundan emin olun ve ardından hava almayan buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına yerleştirin. Çıkardığınızda oda sıcaklığında çözülmesini bekleyip, ardından fırında veya mikrodalga fırında kısa bir süre ısıtarak ilk günkü tazeliğe yakın bir sonuç alabilirsiniz. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Lara

Tazeliğini korumaz fakat bayatlamasını önlemek adına buzluğa koyabilirsiniz. Ancak buzluktan çıkardıktan sonra mikrodalga fırında ısıtmamanızı öneririm. Çünkü mikrodalga fırında ısıtılan yiyeceklerin sağlığa önemli tehlikeli bulunmaktadır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni