Patates Musakka Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Patates Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Patates musakka; mutfağımızda gelenekselleşmiş bir şekilde bulunan patates yemekleri arasında belki de en lezzetlisidir. Patates musakka tarifinin adımları biraz uzun olsa da bu adımların hiçbir zorluğu ve özgünlüğü yoktur. Tamamı bilinen kesme, dilimleme, kavurma, vs. İşlemlerdir. Bu yüzden; malzeme listesinin ve tarifin uzunluğu yeni deneyecek olanların gözünü korkutmasın, mutfak konusunda acemi olanların dahi rahatça üstesinden gelebileceği bir tariftir. Ayrıca; özel misafirlere sunmak için veya akşam yemeklerinde bir kereliğine özel bir ikramda bulunma için de ev hanımları adına mükemmel bir tercih olacaktır. Yazının devamında da bir katkıda bulunmak adına gerekli malzemeler listesi ve adım adım patates musakka tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Fakat; imkân varsa çevreden canlı yardım alınması da mutlaka tavsiye edilir. Kolay gelsin.

Patates musakka için gerekli malzemeler
  • 1 adet soğan
  • 250 gram kıyma
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 5-6 adet patates
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2-3 çay bardağı yoğurt
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 adet domates
  • Bir tutam kimyon
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; standart fırın tepsisi veya borcam boyutlarına uygun olarak verilmiştir. Farklı sayıda patates musakka servis edecek olanların; malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Patates musakka tarifi nasıl yapılır?
  • Gerekli malzemeler temin edildikten sonra patates musakka tarifine başlanabilir. Tarifin adımları biraz uzun olsa da her birinin uygulaması son derece basittir. Fakat bu basit adımları uygulamadan önce detayların güzelce incelenmesi ve buna göte patates musakka tarifinin hazırlanması daha iyi olacaktır.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin patates musakka tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Öncelikle 250 gram kıyma; patates musakka tarifine başlanmadan önce dışarıda bekletilerek açılmalı ve patates musakka tarifi için yeterince yumuşaması sağlanmalıdır. Tarife başlamadan hemen öncesinde ise; 5-6 adet patatesin kabukları güzelce soyulmalı, soyulan bu patatesler yıkanmalı ve ardından dilimlenerek küçük parçalara ayrılmalıdır. Parçaların küp-küp doğranması tavsiye edilir. Malzemeler karıştırıldığında patates tadının daha iyi yerleşmesini sağlayacaktır. Patateslerin ardından 1 adet soğan da çöplerinden ayıklanır, güzelce yıkanıp temizlenir ve aynı şekilde dilimlenerek küp-küp doğranır. Aynı şekilde iki adet domates de yeşilliklerinden ayıklanır, güzelce yıkanır ve kabukları soyularak küp-küp dilimlenir. Dilimlenen tüm bu malzemeler, ileride patates musakkaya katılmak üzere bir kenarda bekletilir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken kesme, dilimleme, vs. İşlemler bu kadardır. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; kavurma işlemleri için uygun bir kabın, patates musakka sosu hazırlamak için bir tavanın ve patates musakkayı servis etmek için bir borcam, vs. Kabın şimdiden hazır edilmesi de kolaylık sağlayacaktır.
  • Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra patates musakka tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda; temel malzeme olan patatesler hazırlanacaktır. Bunun için; kavurma işlemi yapmak üzere ayrılan tencereye yeterli miktarda sıvı yap konur ve kısık ateşte kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtileri gösterir göstermez; hazırlık aşamasında doğranmış olan patatesler de bu tencereye dökülür ve kavurma işlemine başlanır. Kavurma işlemi boyunca tabii ki bir kaşık, vs. Yardımıyla da sürekli olarak karıştırma yapılmalıdır. Patateslerin özellikle içlerinin çiğ kalmamasına dikkat ederek kavurma işlemi yapıldıktan sonra; bu patatesler borcama dökülür ve patates musakka tarifinin sonraki adımına geçilebilir.
  • Bu adımda patates musakkada yardımcı tatlar niteliğinde olan kısım hazırlanacaktır. Öncelikle; patateslerin kavrulduğu yağ dökülmemelidir; çünkü diğer malzemeleri hazırlamak üzere de bu yağ kullanılacaktır. İlk olarak doğranmış soğanlar kavrulmuş yağın bulunduğu tencereye atılır ve patatesle aynı şekilde kısık ateşte kavurma işlemine başlanır. Buradan itibaren malzemeler sırayla eklenip kavrulacaktır. Eklemeler arasında yeterli bir süre beklenmesi ve malzemelerin yeterine kavrulması için gerekli özenin gösterilmesi çok önemlidir. Aksi halde istenen tatta bir patates musakka elde edilemeyecektir. Bu kural doğrultusunda; soğanlar pembeleşmeye ve kokularını dışarı vermeye başlar başlamaz; önceden açılması için bekletilen 250 gram kıyma da aynı tencereye atılır ve kavurma işlemine devam edilir. Bir süre de kıymanın kavrulması ve çiğlikten kurtulması için beklendikten sonra; öncesinde doğranmış olan domatesler de aynı tencereye atılır ve kavurmaya devam edilir. Domateslerin kavrulma belirtisi; sularını kaybetmeleri ve renklerinin koyulaşması olacaktır. Bu belirtiler görülünce, yeterli bir süre beklendiği anlamına gelir. 2 yemek kaşığı salçanın da eklenmesiyle aynı kavurma işlemine devam edilir. Salça da iyice ayrıştıktan ve patates musakka karışımı içinde kaybolduktan sonra; 1 su bardağı süt de bu tencereye eklenir ve birkaç dakika daha işleme devam edilir. Bu şekilde; patates musakkanın patates harici kısmı oluşturulmaktadır. Süt de patates musakka karışımıyla özleştikten sonra; tuz, karabiber, kimyon ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da patates musakka karışımına eklenir. Onların da sinmesi için bir süre beklendikten sonra; patates musakka tarifinde bir sonraki adıma geçilir.
  • Bu adımda; hazırlanan kısımlar birleştirilecek ve patates musakkanın kabası elde edilecektir. Buna göre; tencerede hazırlanmış olan patates musakka karışımı buradan alınıp patateslerin bulunduğu borcama dökülür. Elde edilen son karışım; kaşık, vs. Bir gereçle güzelce karıştırılır ve üstten düzleştirilerek tüm borcama eşit dağılması sağlanır. Artık geriye sadece patates musakkanın sosunu hazırlamak kalmıştır.
  • Patates musakka sosu için kalan malzemeler kullanılacaktır. Yani; önceden ayarlanmış olan kaba 2 adet yumurta kırılır. Ardından un ve yoğurt da bu kaba eklenir ve çırpma işlemine başlanır. Tüm bu malzemeler iyice karışıp homojen hale gelinceye kadar çırpılır. Böylece patates musakka sosu elde edilmiş olur. Elde edilen bu sos; borcamda bulunan patates musakkanın üzerinde eşit dağılacak şekilde gezdirilir. Artık patates musakkanın pişmeden önceki son görüntüsü elde edilmiş olur.
  • Tepside sosuyla beraber bulunan patates musakka; direkt olarak fırına verilir ve yeterince piştikten sonra tabaklara konarak servis edilir.
  • Patates musakka tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Patates Musakka Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Kıymalı Patates Yemeği

Fırında Kıymalı Patates Yemeği

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Patatesin Faydaları Nelerdir?

Kaşarlı Patates Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Patates Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Tencerede Köfteli Patates Tarifi ve Malzemeleri

Tencerede Köfteli Patates Tarifi ve Malzemeleri

Patatesin Faydaları ve Patatesin Özellikleri

Patatesin Faydaları ve Patatesin Özellikleri

Güncel

Patatesli Bezelye Yemeği

Patatesli Bezelye Yemeği