Tatlı Patates Tatlı patates, Türkiye'de çok yaygın olarak bulunmayan bir patates çeşididir. Oldukça lezzetli ve yüksek besin değerine sahip bir sebzedir. Ancak son zamanlarda Türkiye'de de bilinmesiyle büyük marketlerde satılmaya başlanmıştır. Tatlı patatesin biyolojik ismi Ipomoea batatas olup, Convolvulaceae familyasındandır. Nişasta içeren bir bitki türüdür. Ancak tatlı patates ile bildiğimiz patates arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır. Tatlı patatesin yumruları ve filizleri yenilebilirken, bildiğimiz patatesin yumrusu dışında hiçbir bölümü yenmez ve zehirlidir. Tatlı Patatesin Anavatanı ve Yetişme Alanları Tatlı patatesin anavatanı Güney Amerika'nın kuzey-batı bölgesi ile Orta Amerika'dır. Dünyada başlıca tatlı patates üreten ülkeler Çin, Hindistan, Vietnam, Nijerya, Endonezya, Uganda ve Amerika'dır. Türkiye'de ise tatlı patates çoğu yerde yetişmemekle birlikte, yetiştiği yerler Niksar, Hatay ve İskenderun ile sınırlıdır. Tatlı Patates Çeşitleri ve Renkleri Tatlı patateslerin kabuğunun ve iç kısmının değişik renklerde olan birçok türü bulunmaktadır. Tatlı patatesin iç kısmı genellikle beyaz, sarı, turuncu veya mor renklerde; dış kısmı ise beyaz, sarı, kırmızı, mor veya kahverengi renklerde olabilir. Ancak en yüksek beta karoten içeren türü, içi turuncu renkte olan tatlı patateslerdir. Türkiye'de yetişen tatlı patatesler genellikle içi beyaz ve sarımtırak renklerdedir. Tatlı Patatesin Kullanım Alanları Şekerli bir sebze olan tatlı patates, balkabağı ve patates arasında bir tada sahiptir. Özellikle dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılmaktadır. Tatlı patates kızartma, fırında közleme, haşlama, püre, garnitür, salata ve pek çok yemeği yapılarak değerlendirilebilir. Kabukları iyice yıkanmış ise çiğ olarak da yenebilir. Tatlı patates özellikle buharda pişirildiğinde ve haşlandığında vitaminini kaybetmez. Tatlı patatesin en lezzetli değerlendirilme şekli için şu yöntem önerilmektedir: Patatesler yaklaşık bir santim kalınlığında doğranarak 7 dakika kadar buharda pişirilir. Daha sonra tarçın, öğütülmüş bir miktar muskat (Hint cevizi) ve/veya karanfil ile karıştırılarak tatlandırılır. Ayrıca buharda pişirilen veya haşlanan tatlı patateslerin üzerine zeytinyağı dökülerek yenmesi de önerilmektedir. Tatlı Patatesin Besin Değeri ve Yararları
|
Açılay
22 Temmuz 2024 PazartesiTatlı patatesin Türkiye'de yetişmediği söyleniyor ama marketlerde satıldığını gördüm, acaba bu patatesler ithal mi yoksa yerli üretim mi?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Açılay,
Tatlı patatesin Türkiye'de yetişmediği düşüncesi yaygın olsa da, aslında son yıllarda Türkiye'de de tatlı patates üretimi artıyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya ve Mersin gibi illerde yerli üretim yapılıyor. Ancak marketlerde satılan tatlı patateslerin bir kısmı hala ithal ediliyor olabilir. Dolayısıyla, gördüğün tatlı patatesler hem yerli üretim hem de ithal olabilir. Ürünün üzerindeki etiket veya market görevlilerine sormak, hangisi olduğunu anlamanı kolaylaştırabilir.
Sevgiler,