Tatlı Patates Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Tatlı Patates Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patates

Tatlı patates, Türkiye'de çok yaygın olarak bulunmayan bir patates çeşididir. Oldukça lezzetli ve yüksek besin değerine sahip bir sebzedir. Ancak son zamanlarda Türkiye'de de bilinmesiyle büyük marketlerde satılmaya başlanmıştır. Tatlı patatesin biyolojik ismi Ipomoea batatas olup, Convolvulaceae familyasındandır. Nişasta içeren bir bitki türüdür. Ancak tatlı patates ile bildiğimiz patates arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır. Tatlı patatesin yumruları ve filizleri yenilebilirken, bildiğimiz patatesin yumrusu dışında hiçbir bölümü yenmez ve zehirlidir.

Tatlı Patatesin Anavatanı ve Yetişme Alanları

Tatlı patatesin anavatanı Güney Amerika'nın kuzey-batı bölgesi ile Orta Amerika'dır. Dünyada başlıca tatlı patates üreten ülkeler Çin, Hindistan, Vietnam, Nijerya, Endonezya, Uganda ve Amerika'dır. Türkiye'de ise tatlı patates çoğu yerde yetişmemekle birlikte, yetiştiği yerler Niksar, Hatay ve İskenderun ile sınırlıdır.

Tatlı Patates Çeşitleri ve Renkleri

Tatlı patateslerin kabuğunun ve iç kısmının değişik renklerde olan birçok türü bulunmaktadır. Tatlı patatesin iç kısmı genellikle beyaz, sarı, turuncu veya mor renklerde; dış kısmı ise beyaz, sarı, kırmızı, mor veya kahverengi renklerde olabilir. Ancak en yüksek beta karoten içeren türü, içi turuncu renkte olan tatlı patateslerdir. Türkiye'de yetişen tatlı patatesler genellikle içi beyaz ve sarımtırak renklerdedir.

Tatlı Patatesin Kullanım Alanları

Şekerli bir sebze olan tatlı patates, balkabağı ve patates arasında bir tada sahiptir. Özellikle dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılmaktadır. Tatlı patates kızartma, fırında közleme, haşlama, püre, garnitür, salata ve pek çok yemeği yapılarak değerlendirilebilir. Kabukları iyice yıkanmış ise çiğ olarak da yenebilir.

Tatlı patates özellikle buharda pişirildiğinde ve haşlandığında vitaminini kaybetmez. Tatlı patatesin en lezzetli değerlendirilme şekli için şu yöntem önerilmektedir: Patatesler yaklaşık bir santim kalınlığında doğranarak 7 dakika kadar buharda pişirilir. Daha sonra tarçın, öğütülmüş bir miktar muskat (Hint cevizi) ve/veya karanfil ile karıştırılarak tatlandırılır. Ayrıca buharda pişirilen veya haşlanan tatlı patateslerin üzerine zeytinyağı dökülerek yenmesi de önerilmektedir.

Tatlı Patatesin Besin Değeri ve Yararları

  • Tatlı patates, özellikle büyümede oldukça etkili olan A vitamini içeriğine sahiptir. Kolay sindirilir ve çok düşük alerji riski taşır. Bu nedenle bebek beslenmesi için önerilen ilk ve en önemli besinlerden biridir.
  • Tatlı patates, bedende A vitamini üretiminde yardımcı olan beta karoten maddesi bakımından oldukça zengin bir besindir. A vitamini, C vitamini, yoğun miktarda B6 vitamini ve bazı diğer B vitamini karışımlarını içermektedir. İç kısmı sarı veya turuncu renkli olan tatlı patates türünün 100 gramı, bir kişinin günlük alması gereken A vitamininin birkaç katını ve C vitamini ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.
  • Manganez, bakır, lif, potasyum ve fosfor açısından da zengindir. Tatlı patatesin besin değerinin ve dengeli besin içeriğinden dolayı, az gelişmiş veya gelişmemiş ülkelerde yetersiz beslenme sorunlarını azaltmak amacıyla tatlı patates üretimi ve tüketiminin artırılması çalışmaları yapılmaktadır.
  • Tatlı patates, kan şekerini düzenleyici ve dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle şeker hastalarına iyi gelmektedir. Düşük glisemik indeksi olan tatlı patates, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun süre dengede kalmasını sağlar. Ayrıca açlık hissini de engeller.
  • Tatlı patates tüketimi deri kanseri, karaciğer kanseri ve prostat kanseri gibi riskleri en aza indirir.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Beta karoten yönünden zengin olduğundan dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yaşlanmaya ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan etkilere karşı mücadele eder.
  • Karaciğer ve göz hastalıklarına karşı oldukça yararlıdır.
  • Zengin lif ve magnezyum içeriği ile sindirim sistemi için harika bir besindir.
  • Bağırsak sağlığını korur.
  • Uzun süre tokluk hissi verir ve zayıflamaya yardımcı olur.
  • Demir eksikliği, astım, romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Açılay

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Tatlı patatesin Türkiye'de yetişmediği söyleniyor ama marketlerde satıldığını gördüm, acaba bu patatesler ithal mi yoksa yerli üretim mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Açılay,

Tatlı patatesin Türkiye'de yetişmediği düşüncesi yaygın olsa da, aslında son yıllarda Türkiye'de de tatlı patates üretimi artıyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya ve Mersin gibi illerde yerli üretim yapılıyor. Ancak marketlerde satılan tatlı patateslerin bir kısmı hala ithal ediliyor olabilir. Dolayısıyla, gördüğün tatlı patatesler hem yerli üretim hem de ithal olabilir. Ürünün üzerindeki etiket veya market görevlilerine sormak, hangisi olduğunu anlamanı kolaylaştırabilir.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Bezelye Yemeği

Patatesli Bezelye Yemeği

Etli Patates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Patates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patates Kaç Kalori?

Haşlanmış Patates Kaç Kalori?

1 Patates Kaç Kalori?dir?

1 Patates Kaç Kalori?dir?

Havuçlu Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri