Patates Kızartması Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tatlarından biri de patates kızartmasıdır. Patates kızartması, yediden yetmişe herkesin severek yediği bir yiyecektir. Sunumu kolay gibi görünse de, çıtır çıtır, yanmamış ve altın sarısı bir patates kızartması yapmak aslında sanıldığı kadar kolay değildir. Damaklarda unutulmayacak bir patates kızartması için aşağıdaki adımları izleyiniz. Gerekli Malzemeler
Patates Kızartması Hazırlanışı Patates kızartması yapımında en önemli adım, doğru patates seçimi ile başlar. Uygun malzeme seçimi, patates kızartmasının kalitesini doğrudan etkiler. Kızartmalık patates olarak nişasta oranı yüksek olan eski sarı patateslerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu tür patatesler, ülkemizde Afyon ve Niğde'de yetişmektedir. Eski patateslerin tercih edilme nedeni, taze patateslerle yapılan kızartmaların çıtır olmamasıdır. Doğru patates seçiminin ardından, patatesleri kızartmaya hazırlama aşamasına geçilir. Patates Kızartması Nasıl Yapılır? Öncelikle patatesleri iyice yıkayıp soyduktan sonra dilimleyiniz. Dilimlediğiniz patatesleri yaklaşık 45-60 dakika kadar soğuk suyun içinde buzdolabında bekletiniz. Patateslerin suda bekletilmesinin iki önemli sebebi vardır:
Daha sonra, kızartma öncesinde patatesleri tekrar yıkayıp kurutunuz. Soğuk suyun içerisine bir yemek kaşığı sirke eklerseniz, kızarttığınızda patatesler daha çıtır olacaktır. Kızartma aşamasında ise derin bir tencereye yüksek ısıya dayanıklı bir yağ koymalısınız. Bu yağ zeytinyağı olmamalıdır çünkü zeytinyağı çabuk yanar; kızartma için ayçiçek yağı daha uygundur. Sağlığınız için her kızartmadan sonra yağı değiştiriniz. Tencereye koyduğunuz yağ biraz kızdıktan sonra, kurutulmuş dilimlenmiş patatesleri atınız ve bir miktar da tuz ekleyiniz. Patatesleri arkalı önlü pişirdikten sonra, delikli bir kepçe ile kağıt havlu serilmiş bir tabağa alınız. Afiyet olsun. |
Neyir
24 Temmuz 2024 ÇarşambaPatates kızartması yaparken patateslerin suda bekletilmesinin nişasta oranını azalttığı ve kızartma sırasında yapışmayı önlediği söyleniyor. Bu adımı atladığımda patateslerim neden yapışıyor olabilir?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Neyir,
Evet, patatesleri suda bekletmek nişastanın bir kısmını uzaklaştırır ve bu şekilde kızartma sırasında yapışmasını önler. Sen bu adımı atlarsan, patateslerin üzerindeki nişasta miktarı artar ve kızartma sırasında patateslerin birbirine yapışmasına neden olabilir. Ayrıca, patateslerin tamamen kurumasını da sağlamalısın, çünkü ıslak patatesler de yağın içinde birbirine yapışabilir. Patatesleri kızartmadan önce suda bekletip, sonra iyice kurutursan yapışma problemini büyük ölçüde önlemiş olursun. Afiyet olsun!