Patates Püreli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Patates Püreli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patates Püreli Tavuk; patates ve tavuk lezzetlerinin bir araya getirilmesiyle elde edilen, oldukça özel tariflerden biridir. Tarifin hazırlanış yönünden birçok sote yemeğinden hiçbir farkı olmasa da adımlarının çeşitli olması ve biraz uzun sürebilmesi tek dezavantajıdır. Ancak, misafirlere veya akşam yemeklerinde ev halkına özel bir ikramda bulunmak isteyenler için çok ideal bir tariftir. İtiraf etmek gerekirse; Patates Püreli Tavuk'u tam anlamıyla hazırlayabilmek için biraz tecrübe gerekse de çevrelerinden alacakları yardımla beraber ilk defa deneyecekler de kolayca hazırlayabileceği bir yemektir. İlk defa deneyeceklere bir yardım olması adına yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım Patates Püreli Tavuk tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Tabii ki imkân varsa bu tarifin yanı sıra, bilgili birinden canlı yardım alınması da tavsiye edilir. Kolay gelsin:

Patates Püreli Tavuk İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 3-4 adet orta boy patates
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tutam pul biber

NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları, 4-5 kişilik standart servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.


Patates Püreli Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?


  • Malzemeler temin edildikten sonra Patates Püreli Tavuk tarifine başlanabilir. Tarifin iki temel kısmı olan tavuk ve patatesler hazırlanacak, daha sonra bunlar uygun bir şekilde birleştirilecektir. Fakat bu basit adımları gerçekleştirmeden önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin Patates Püreli Tavuk tarifi için uygun hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle 1 adet soğan kabuklarından ayıklanarak güzelce yıkanır ve ardından dilimlenerek küçük parçalara ayrılır. Soğan dilimleri çok küçük küp-küp parçalar olmak zorunda değildir. Patates kızartmasına benzer şekilde uzun parçalar şeklinde de dilimlenebilir. Dilimlenen soğanlar daha sonra kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Ardından; göğüs etleri de güzelce yıkanır, temizlenir ve küçük dilimlere ayrılır. Tavukların yeterince küçük olması önemlidir. Aksi halde iç kısımları çiğ kalabilir. Bu durumda doğal olarak Patates Püreli Tavuk'un tadını bozacaktır. Hemen ardından; patateslerin de kabukları güzelce soyulur. Soyulan patatesler yıkanır ve haşlanmaya uygun olacak şekilde küçük parçalara dilimlenir. Patatesler ileri adımlarda püre haline getirileceği için şekilleri o kadar önemli değildir. Yeterince küçük dilimlenmeleri yeterlidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bu kadardır. Baharatların da kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bekletilmesi yeterlidir. Ayrıca; tavukları pişirmek üzere bir tencerenin, patates haşlamak üzere yine bir tencerenin ve patates püreli tavuk sosu hazırlamak üzere küçük bir tavanın da şimdiden hazır edilmesi kolaylık sağlayacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Patates Püreli Tavuk tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda; temel kısımlardan biri olan tavuk hazırlanacaktır. Tavuğu hazırlamak için ayarlanan tencereye ilk önce 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökülür ve kısık ateşte kızarmaya bırakılır. Sıvı yağın tamamen kızarması beklenmemelidir. Kızarma belirtileri görülür görülmez; hazırlık aşamasında küp-küp doğranmış olan tavuklar da bu tencereye atılır ve kızartma işlemine devam edilir. Tavuklar atıldıktan sonra bir taraftan da kaşık, vs. bir gereç ile karıştırma işlemi yapılmalıdır ki, işlem daha hızlı gerçekleşsin. Tavuklar yeterince piştikten sonra, dilimlenmiş olan soğanlar da tencereye atılır ve aynı kızartma işlemine devam edilir. Tenceredeki karışım kızartılırken, soğanlar zamanla pembeleşmeye ve kokularını dışarı vermeye başlayacaklardır. Bu belirtiler görülür görülmez tencerenin kapağı kapatılır ve tavuklar, soğanlarla beraber kısık ateşte pişmeye bırakılır. 4-5 dakika kadar pişirildikten sonra tencereye birer tutam tuz ve karabiber de ilave edilir ve tekrar kapatılarak bir süre daha pişirilir. Piştikten sonra tencere ocaktan alınır ve bir kenarda bekletilir. Böylece; Patates Püreli Tavuk'un ilk kısmı tamamlanmış olur.
  • Patates Püreli Tavuk tarifinin bu adımında; ikinci kısım, yani patates püresi hazırlanacaktır. Bunun için; dilimlenmiş olan patatesler, öncesinde ayarlanan tencereye atılır ve haşlama işlemine başlanır. Patateslerin iyice haşlanması ve iç kısımlarının dahi çiğ kalmaması; Patates Püreli Tavuk'un tadı açısından çok önemlidir. Bu yüzden; haşlama kısmı yeterli bir sabır ve özenle yapılmalıdır. Yeterince haşlandıktan sonra; tereyağının 1-1,5 yemek kaşığı kadarı, birer tutam tuz ve karabiber de bu tencereye atılır ve aynı işleme devam edilir. Tereyağı eriyip, tuz ve karabiber iyice sininceye kadar haşlamaya devam edilir. Bu esnada bir taraftan patatesler bir kaşık, çatal, vs. gereç yardımıyla ezilerek püre haline getirilmeye hazırlanabilir.
  • Patatesler yeterince haşlandıktan sonra ezilerek püre haline getirilir ve genişçe bir kaba güzelce yayılır. Her yerde yüksekliğin aynı olması ve üst kısmın düzleştirilmesi; Patates Püreli Tavuk'a görsel güzellik de katacaktır. Bu şekilde hazırlandıktan sonra; ilk adımda hazırlanan tavuk-soğan karışımı da patates püresinin üzerine güzelce dökülür. Patateste yapıldığı gibi, tavuğun da her kısımda eşit olmasına ve üst yüzeyinin düzleştirilmesine dikkat edilmelidir. Böylece Patates Püreli Tavuk'un kabası tamamlanmış olur, geriye sadece sos kalmıştır.
  • Patates Püreli Tavuk sosu için; kalan malzemeler, yani tereyağı ve pul biber kullanılacaktır. Önceden ayarlanan küçük tavada ilk önce tereyağı eritilir. Tereyağı tamamen sıvılaşıp tavaya yayılınca pul biberler de ekilir ve kızartma işlemine devam edilir. Pul biberlerin rengi değişince ve kokularını dışarı verince yeterince beklenmiş demektir. Patates Püreli Tavuk sosu ocaktan alınır ve yemeğin üzerinde gezdirilir. Böylece tamamlanmış olan Patates Püreli Tavuk ortak servis tabağında veya kişisel tabaklarda servis edilir.
  • Patates Püreli Tavuk tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Ek Bilgiler

Patates Püreli Tavuk tarifini daha da zenginleştirmek için bazı ekstra malzemeler ve yöntemler kullanılabilir. Örneğin:

  • Patates püresine süt veya krema ekleyerek daha yumuşak ve lezzetli bir püre elde edebilirsiniz.
  • Tavukları kızartırken sarımsak eklemek, yemeğe ekstra bir aroma katacaktır.
  • Tavuk ve soğan karışımına mantar ekleyerek tarifinize farklı bir dokunuş katabilirsiniz.
  • Patates püresinin üzerine kaşar peyniri rendeleyip fırında kısa bir süre pişirirseniz, pürenin üzerinde lezzetli bir kabuk oluşacaktır.

Bu ekstra bilgilerle Patates Püreli Tavuk tarifinizi daha lezzetli ve zengin hale getirebilirsiniz. Tarifi denerken bu küçük dokunuşları eklemekten çekinmeyin. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Patates Ekimi Özellikleri ve Yöntemleri

Patates Ekimi Özellikleri ve Yöntemleri

Patatesli Havuçlu Salata Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Havuçlu Salata Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kıymalı Patates Yemeği

Fırında Kıymalı Patates Yemeği

Tatlı Patates Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patates Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?