Fırında Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Fırında Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patates Püresi

Fırında patates püresi, Türk mutfağında bulunan patates temelli yemek tariflerinden sadece biridir. Sıklıkla tercih edilen bir tarif olsa da, fırında patates püresi farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Patatesin ve bazı temel malzemelerin sabit kalması kaydıyla, farklı tatlar ekleyerek birçok çeşit elde edilebilmektedir. Bu yazıda en çok tercih edilen sade fırında patates püresinin yapımı anlatılmıştır. Özellikle misafirlere ikram etmek için mükemmel bir seçim olacaktır. Gerekli malzemeler ve adım adım fırında patates püresinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.

Fırında Patates Püresi İçin Gerekli Malzemeler (3-5 Kişilik)

  • 3 çay bardağı süt
  • 6 adet patates
  • 2 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tutam tuz

Fırında Patates Püresi Tarifinin Hazırlanışı

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra fırında patates püresi tarifine başlanabilir. Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin uygun hale getirilmesi gereklidir. Kaşar peyniri mutlaka rendelenmiş olmalıdır. Eğer evde böyle bir imkân yoksa, marketlerde hazır olarak rendelenmiş kaşar peynirleri bulunmaktadır. Patateslerin de haşlanması gereklidir.
  • Patateslerin rahatça sığabileceği bir tencereye yeterince su doldurulur ve 6 adet patates bu tencereye atılır. Daha sonra tencere ocağa konur ve haşlama işlemine başlanır. Patatesler yeterince yumuşayınca tencere ocaktan alınır. Patatesler sudan çıkarılarak kabukları soyulur. Patatesler hiç bekletilmeden çatalla ezilerek püre haline getirilir. Eğer patatesler bekletilirse soğuyacaklarından püre haline getirmek zorlaşacaktır.
  • Püre haline getirilmiş patateslere ilk olarak 3 çay bardağı ılık süt eklenir ve karıştırılır. Süt, patates püresini yeterince yumuşattıktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir ve karıştırılır. Son olarak tuz da eklenir ve karışım homojen bir hal alana kadar karıştırılır.
  • Fırında patates püresi tarifinin bu adımında, karışım fırına verilecek ve son işlemler gerçekleştirilecektir. Fırına verilecek karışımın konulacağı fırın tepsisi önceden yağlanır. Hazırlanmış olan karışım tepsiye dökülür ve yüzeyi eşit şekilde yayılır. Üzerine 2 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Fırın önceden ısıtılmış olmalıdır. Karışım fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Fırında patates püresi fırından alındıktan sonra biraz ılıması beklenir ve tabaklara bölünerek servis edilir.
  • Fırında patates püresi tarifi tamamlanmıştır. Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Fırında patates püresini daha lezzetli hale getirmek için bazı eklemeler yapabilirsiniz. Örneğin:

  • Karışıma ince doğranmış sarımsak veya soğan ekleyerek daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
  • Üzerine kaşar peyniri yerine parmesan peyniri de serpebilirsiniz.
  • Patates püresinin içerisine beyaz peynir veya lor peyniri ekleyerek farklı tatlar yaratabilirsiniz.
  • Karışımın içerisine ince doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyerek daha taze bir tat elde edebilirsiniz.

Bunlar, fırında patates püresini daha çeşitli ve lezzetli hale getirmek için kullanılabilecek bazı önerilerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?

Patates Haşlama Kaç Kalori?dir?

Güncel

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri