Patatesli bezelye yemeği; patates aroması kullanılarak yapılan tarifler arasında en pratik olanlardan biridir. Son derece pratik ve kolay bir tarif olmasına rağmen; epey lezzetli ve hoş bir tadı olan patatesli bezelye yemeği; özellikle akşam yemeklerinde servis etmek üzere ev hanımları tarafından sık sık tercih edilen bir yemektir. Ev hanımları dışında birçok yerde de tabi ki patatesli bezelye; sürekli başvurulan yemek tarifleri arasındadır. Yazının devamında da ilk defa pişirmeyi deneyecekler için patatesli bezelye yemeği tarifinin adım adım uygulanışı ve patatesli bezelye yemeği için gerekli malzemeler yazılmıştır:
- Bir yemek kaşığı salça
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet patates
- 1 adet soğan
- 200-250 gram bezelye
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; bir tavalık yemek için, yani 3-5 kişilik standart servis için belirlenmiştir. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir. Yalnız; daha fazla malzeme kullanılması durumunda da patatesli bezelye yemeğinin bir seferde değil de yukarıdaki miktarlara bölünerek kısım kısım hazırlanması; tarifin istenen lezzette olması açısından tavsiye edilir. Aksi takdirde patatesli bezelye yemeği yeterince pişmeyebilir ve istenen tatta olmayabilir.
Patatesli bezelye yemeği tarifinin hazırlanışı
Patatesli bezelye yemeği tarifine başlamadan önce ilk olarak bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilerek tarife hazır hale getirilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle kavurma işlemine uygun bir tava ile pişirme işlemine uygun bir tencere seçilmeli ve tarifte sırası geldiğinde kullanılmak üzere hazır bekletilmelidir. Tencerelerden sonra öncelikle soğanın kabuğu soyulmalı ve kavurma işlemine uygun küçüklükte parçalara ayrılacak şekilde kesilerek ince ince kıyılmalıdır. Soğanlardan sonra patateslerin de aynı şekilde kabukları soyularak yıkanmalı ve kavurmaya uygun küçüklükte parçalara kesilerek küp-küp doğranmalıdır. Bunların dışında yapılması gereken önemli bir hazırlık yoktur. Zaten tarif; malzemelerin sırayla eklenerek kavrulması ve pişirilmesinden ibarettir
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra patatesli bezelye yemeği tarifine başlanabilir. İlk aşamada patatesli bezelye yemeğinde sos niteliğinde olacak olan malzemeler hazırlanacaktır. Seçilmiş olan tavaya yeterince sıvı yağ dökülür ve tava ocağa konur. Sıvı yağ tavada iyice kızıp tüm yüzeyi kaplayana kadar beklendikten sonra; ince ince kıyılmış olan soğan tavaya dökülerek kavurma işlemine başlanır. Bu aşamada soğanların yeterince kavrulması çok önemlidir. Fakat aynı zamanda soğanların aşırı kavrulup da yanmamasına da dikkat edilmelidir. Soğanların yeterince kavrulduğunun belirtisi ise, pembeleşmeleri ve kokularını dışarı vermeleri olacaktır. Tavadaki soğanlar bu duruma girdikten sonra yeterli süre geçmiş demektir ve patatesli bezelye yemeği için sonraki aşamaya geçilebilir.
Sonraki aşamada ise salça kavrulacaktır. Bir yemek kaşığı salça; soğanların olduğu tavaya konarak kavrulması ve iyice tavaya yayılması sağlanır. Tıpkı soğanlarda olduğu gibi, salçanın da yeterince kavrulmasının belirtisi; kokusunu dışarı vermesi olacaktır.
Salçanın da kavrulmasından sonra patatesli bezelye yemeği tarifinde ana malzemelerin hazırlanışına geçilebilir. 200-250 gram bezelye ve küp-küp doğranmış olan patatesler; kavurma işleminin yapıldığı tavaya dökülerek aynı şekilde kavrulurlar. Bu aşamada patatesli bezelye yemeği için temel kısımlar hazırlandığı için; patateslerin ve bezelyelerin uygun kıvama gelmesi çok önemlidir. Malzemelerin çiğ bırakılmaması gerektiği gibi; çok fazla pişerek aşırı yumuşak kıvama gelmelerinden de sakınılmalıdır. Bundan kaçınmak için; kavurma işlemi sırasında sürekli tavanın başında durmak ve arada karıştırmak uygun olacaktır. Böylece karışım; daha verimli ve daha dengeli kavrulacaktır.
Yukarıdaki tüm aşamalar tamamlandıktan sonra patatesli bezelye yemeğinin pişirilmesi aşamasına geçilebilir. Bunun için tava ocaktan alınır ve içindeki karışım; pişirme işlemi için seçilen tencereye dökülür. Karışımın yüksekliği hizasında kadar su da ilave edildikten sonra tencere ocağa konur ve patatesli bezelye yemeğini pişirme işlemine başlanır. Öncesinde kavrulan bu karışımın; suyunu çekinceye kadar iyice pişmesi ve çiğ kalmaması; patatesli bezelye yemeğinin istenen tatta olması açısından çok önemlidir. Bu kıvama ulaşmak için tahminen 15-20 dakikalık bir orta ateşte pişirme yeterli olacaktır. Pişirme işlemi yapılırken son olarak da yeterince tuz eklenerek karıştırılır; böylece patatesli bezelye yemeğinin kabası tamamlanmış olur.
Pişme işleminden sonra patatesli bezelye yemeği tabaklara alınır. Tercihe bağlı olarak biraz ılıdıktan sonra veya sıcak olarak servis edilir.
Patatesli bezelye yemeği tarifi tamamlanmıştır.
Afiyet olsun.