Fırında Patates Sosu Patates, büyük küçük herkesin severek tükettiği bir besindir. Fırında yapılan lezzetleriyle de büyük beğeni toplar. Önemli bir karbonhidrat ve protein deposu olan patates, özellikle çocuklar açısından oldukça faydalıdır. Patatesin farklı şekillerde sunumu bulunmaktadır. İster sade olarak ister çeşitli sebzeler kullanılarak servis yapılabilir. Patates denilince ilk akla gelen kızartmasıdır. Ancak, kızartma sevmeyenler için patateslerin fırınlanarak pişirilmesi de oldukça lezzetlidir. Ayrıca, fırın patates, kızartmaya göre daha sağlıklı olduğu için tüketilmesinde fayda vardır. Fırında patates, istenilen şekillerde dilimlenerek yapılabilir. Elma dilim patates, halka patates ya da herkesin bildiği gibi parmak patates şeklinde de olabilir. Fırında pişirilen patatesler kızartmaya göre biraz daha kuru olacağı için yanında mutlaka soslarla sunum yapılmalıdır. Hazırlanan soslar ılındıktan sonra cam kavanozlara doldurularak buzdolabında muhafaza edilebilir. Fırında Patates Sosu İçin Malzemeler
Fırında Patates Sosu Nasıl Yapılır? Fırında patates sosu için öncelikle kuru soğanın kabukları soyulur ve yemeklik doğranır. Chili biberleri saplarından ayrılarak tohumları ile ince ince kıyılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve aynı şekilde ince ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra geniş bir tavanın içerisine zeytinyağı konulur ve yüksek ateşte iyice kızdırılır. Tavaya önce soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Yüksek ateşte 1-2 dakika çevirdikten sonra üzerine hemen chili biberleri ilave edilir. Biberler de kavrulduktan sonra tavaya domatesler eklenir ve ocağın altı kısılır. Hazırlanan sosa sirke ve şeker ilave edilerek tavanın kapağı kapatılır. Bu şekilde yaklaşık 7-8 dakika pişirilir. Sosu ocaktan almadan önce kıvamına göre içerisine yarım çay bardağı su ilavesi yapılabilir. Sos kaynamaya başlayınca içerisine tuz ve baharatlar ilave edilerek ocaktan alınır. Sos ılındıktan sonra patatesler ile birleştirilmelidir. Aksi takdirde sosun sıcaklığı patateslerin hamur olmasına neden olacaktır. Servis tabağına alınan patateslerin üzerine gezdirilerek ya da yanında olarak sunum yapılabilir. Afiyet olsun. |
Sanem
12 Temmuz 2024 CumaFırında patates yaparken sosun kıvamını nasıl ayarlıyorsunuz? Domateslerin suyunu bırakmaması için özel bir püf noktası var mı? Ayrıca, sosu hazırladıktan sonra patateslerin hamur olmaması için nasıl bir süre beklemeliyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaSanem Hanım, fırında patates yaparken sosun kıvamını ayarlamak için genellikle zeytinyağı, tuz, karabiber ve istediğiniz baharatları karıştırarak sosun yoğunluğunu kontrol edebilirsiniz. Domateslerin suyunu bırakmaması için çekirdeklerini ve iç kısmını çıkararak kullanmanızı öneririm. Ayrıca domatesleri fırına vermeden önce biraz tuzlayıp süzgeçte bekletirseniz fazla suyunu bırakacaktır.
Patateslerin hamur olmaması için sosu hazırladıktan sonra patatesleri hemen fırına verebilirsiniz. Eğer önceden soslayıp bekletmek isterseniz, patateslerin nişastasını salıp hamurlaşmaması için bu süreyi en fazla 10-15 dakika ile sınırlı tutmanızı tavsiye ederim. Böylece hem sosun lezzeti patateslere geçer hem de patatesler kıvamını korur. Afiyet olsun!