Patates Yetiştiriciliği, her çeşit iklimde yetiştirilen patates, içerisindeki karbonhidrat ve yüksek besin değeri ile hemen hemen her bölgede tüketilmektedir. Güney Amerika'nın And Dağları bölgesinden tüm dünyaya yayılan patates, ülkemizde önemli oran da Orta Anadolu'ya yayılmıştır. 650 metrenin üzerindeki yaylalarda en iyi şekilde yetiştirilebilir. Erzurum, Çorum, Afyon, Kayseri, Niğde ve Nevşehir gibi şehirlerde yaygın bir şekilde
patates yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Tarla hazırlığı
Ağır killi topraklarda sonbahar mevsiminde 20-25 santimetre derinlikte sürülen tarlalarda ekim yapılabilir. İlkbaharda ise diskaro ve tırmık toprağa uygulanır. Hafif killi topraklarda ise toprağı fazla genişletmeyecek şekilde sürüm yapılır. Sadece tırmıkla sürüm yapılır.
Tohumluk kalitesi ve seçimi
Patates yetiştiriciliğinde tohum olarak patates yumrusu kullanılır. Bu yumrular genellikle 6 cm çapında ve 50 gram ağırlığındadır. Üretim amacına göre farklı tohumlar seçilebilir. Dikim esnasında bu yumruların gözlerinin uyanmış olması gerekir ve 1 cm boyunda yeşil filizler olmalıdır.
Dikim
İlkbaharda toprağın ısısının 8-10 derece olduğu ve geç donların sona erdiği dönemde patates tohumunun ekimi yapılabilir. Ülkemizde ekim zamanı Şubat veya Mart aylarıdır. Dikim esnasında 70-75 cm sıra arası ve 20-40 cm ise sıra üzeri aralık bırakılmalıdır. Derin dikimde toprağa 5 cm derin bir şekilde dikilir. Dikiminden sonra soğuk hava gibi durumlarda sırt yapılabilir. Eğer yüksek sıcaklıklar bekleniyorsa dikimden hemen sonra sırt yapılmalıdır.
Bakım
Fazla bakım isteyen bu bitki, çıkıştan önce dişleri yatırılmış tırmık çekmekte fayda görülür. Bitki 3-4 yapraklı bir hale geldikten sonra yüzlek ve dikkatli bir biçimde ilk çapa yapılır. Bu çapa sayesinde toprak kabarır ve yabancı otlar öldürülür. İlk çapadan sonra 20'şer gün arayla çapa yapılabilir ve boğaz doldurma işlemi yapılır.
Gübreleme ve sulama
Patates özellikle çiftlik gübresini çok sever. Dekara 1,5-2 ton çiftlik gübresi verimi arttırabilir. Patates yetiştiriciliğinde üreticilerini toprakları tahlil ettirmeleri bunun neticesinde gübre kullanmaları oldukça önem taşır. Eğer tahlil yapılmamışsa 14-16 kg azot, 8-10 fosfor ve 8-10 kg potasyum toprağa verilebilir.
Patates bitkisinde sulama ihtiyacı alt yaprakların sararması ve solmasıyla kendini belli eder. Yumruların fındık şekline gelmesi ile ilk sulama yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla 2-4 arası sulama yapılması gerekir. Bitkinin üretiminde en uygun sulama yöntemi karık ile sulamadır. Çiçeklenmeden 20 gün öncesinde patates sulanmaya en fazla ihtiyaç duyar.
Hasat
Hasat zamanının geldiğini yaprak ve sapların sarardığı zaman olarak belirtilir. Ayrıca kabuğun kalınlaşıp sertleştiği ve yumrunun bitkiden kolayca ayrılması da hasat zamanının geldiğinin göstergesidir. Ayrıca kabuk tırnakla soyulmayacak bir şekildedir. İlk olarak hasatta çok dikkat edilmelidir. Özellikle yumruların zedelenmemesi, toprakta yumrunun kalmamasına dikkat edilmelidir. Bel veya çapa ile patatesler sökülerek el ile toplanır. Hasattan sonra yumrular eğer ıslak ise gölge bir yerde kurutulabilir.