Patates Yetiştiriciliği Uygulamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
12 Temmuz 2024

Patates Yetiştiriciliği Uygulamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Patates, çeşitli iklim koşullarında yetiştirilebilen, yüksek karbonhidrat ve besin değeri içeren bir üründür. Güney Amerika'nın And Dağları bölgesinden tüm dünyaya yayılan patates, ülkemizde özellikle Orta Anadolu'da geniş bir şekilde yetiştirilmektedir. 650 metrenin üzerindeki yaylalarda en iyi şekilde yetiştirilebilir. Erzurum, Çorum, Afyon, Kayseri, Niğde ve Nevşehir gibi şehirlerde yaygın bir şekilde patates yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Tarla Hazırlığı

Ağır killi topraklarda, sonbahar mevsiminde 20-25 santimetre derinlikte sürülen tarlalarda ekim yapılabilir. İlkbaharda ise diskaro ve tırmık toprağa uygulanır. Hafif killi topraklarda, toprağı fazla genişletmeyecek şekilde sürüm yapılır ve sadece tırmıkla sürüm gerçekleştirilir.

Tohumluk Kalitesi ve Seçimi

Patates yetiştiriciliğinde tohum olarak patates yumrusu kullanılır. Bu yumrular genellikle 6 cm çapında ve 50 gram ağırlığındadır. Üretim amacına göre farklı tohumlar seçilebilir. Dikim esnasında bu yumruların gözlerinin uyanmış olması gerekir ve 1 cm boyunda yeşil filizler olmalıdır.

Dikim

İlkbaharda toprağın ısısının 8-10 derece olduğu ve geç donların sona erdiği dönemde patates tohumunun ekimi yapılabilir. Ülkemizde ekim zamanı Şubat veya Mart aylarıdır. Dikim esnasında 70-75 cm sıra arası ve 20-40 cm sıra üzeri aralık bırakılmalıdır. Derin dikimde toprağa 5 cm derin bir şekilde dikilir. Dikimden sonra soğuk hava gibi durumlarda sırt yapılabilir. Eğer yüksek sıcaklıklar bekleniyorsa dikimden hemen sonra sırt yapılmalıdır.

Bakım

Patates bitkisi fazla bakım gerektirir. Çıkıştan önce, dişleri yatırılmış tırmık çekmek faydalıdır. Bitki 3-4 yapraklı hale geldikten sonra yüzlek ve dikkatli bir biçimde ilk çapa yapılır. Bu çapa sayesinde toprak kabarır ve yabancı otlar öldürülür. İlk çapadan sonra 20'şer gün arayla çapa yapılabilir ve boğaz doldurma işlemi gerçekleştirilir.

Gübreleme ve Sulama

Patates bitkisi özellikle çiftlik gübresini sever. Dekara 1,5-2 ton çiftlik gübresi verimi arttırabilir. Patates yetiştiriciliğinde üreticilerin topraklarını tahlil ettirerek gübre kullanmaları oldukça önemlidir. Eğer tahlil yapılmamışsa, 14-16 kg azot, 8-10 kg fosfor ve 8-10 kg potasyum toprağa verilebilir.

Patates bitkisinde sulama ihtiyacı, alt yaprakların sararması ve solmasıyla kendini belli eder. Yumruların fındık şekline gelmesi ile ilk sulama yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla 2-4 sulama yapılması gerekir. Bitkinin üretiminde en uygun sulama yöntemi karık ile sulamadır. Çiçeklenmeden 20 gün öncesinde patates sulanmaya en fazla ihtiyaç duyar.

Hasat

Hasat zamanının geldiğini yaprak ve sapların sararması gösterir. Ayrıca kabuğun kalınlaşıp sertleşmesi ve yumrunun bitkiden kolayca ayrılması da hasat zamanının geldiğinin göstergesidir. Kabuğun tırnakla soyulamayacak bir şekilde olması da bir işarettir. Hasat sırasında çok dikkat edilmelidir; özellikle yumruların zedelenmemesi ve toprakta yumrunun kalmamasına özen gösterilmelidir. Bel veya çapa ile patatesler sökülerek el ile toplanır. Hasattan sonra yumrular ıslak ise gölge bir yerde kurutulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Parsa

12 Temmuz 2024 Cuma

Patates yetiştiriciliğinde tarlamın toprağı ağır killi, sonbaharda 20-25 santimetre derinlikte sürmeme mi gerekiyor? İlkbaharda diskaro ve tırmık uygulaması yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Parsa,

Patates yetiştiriciliğinde toprağının ağır killi olması, iyi bir drenaj ve havalandırma sağlanması gerektiği anlamına gelir. Sonbaharda 20-25 santimetre derinlikte sürmek, toprağı gevşetmek ve bitki köklerinin daha rahat gelişmesini sağlamak açısından faydalı olabilir. Bu işlemi yaparken taş, kök ve diğer yabancı maddeleri temizlemeye özen göstermelisin.

İlkbaharda diskaro ve tırmık uygulaması yaparken ise toprağın nem seviyesine dikkat etmen önemli. Toprak ne çok kuru ne de çok yaş olmalı; ideali, tırmık ve diskaronun rahatça çalışabileceği kıvamda olmasıdır. Ayrıca, toprağın çok ince bir yapıya gelmemesine dikkat etmelisin, çünkü bu durum kabuk oluşumuna ve dolayısıyla patates köklerinin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Diskaro ve tırmık kullanımında, toprağın yüzeyini düz ve homojen hale getirmek, patates dikimi için uygun bir ortam yaratır.

Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni